FOTO: / Obranjene kuće, izgorjelo stado koza

U velikom požaru koji je zahvatio područje između Klisa i Solina izgorjelo je 244 hektara borove šume.

22.8.2010.
11:37
VOYO logo

Po podatcima Državne uprave za zaštitu i spašavanje na području Donjih Rupotina kraj Solina dosad je izgorjelo oko 244 hektara borove šume. Požar je lokaliziran u 13,10 sati.

Jednom Solinjaninu vatra je progutala cijelo stado koza i kozlića, preko 100 komada. Na sreću nema ozlijeđenih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201008220048004Zapovjednika te postrojbe Felicijo Parčina izjavio je da više nema opasnosti za stambene objekte na području Donjih Rupotina, jer se smjer požara premjestio na drugu stranu, prema Kaštelima.

U gašenju sudjeluju županijske i državne snage s oko 130 vatrogasaca i 25 vozila, a iz zraka pet kanadera, četiri helikoptera i jedan zračni traktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar je na jednom dijelu došao do vrha Kozjaka i prebacio se na drugu stranu. Zračne snage ga sada pokušavaju tu zaustaviti. Općenito se može reći da je trenutna situacija glede požara povoljna", rečeno je u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Stožer zaštite i spašavanja grada Kaštela na čelu s gradonačelnikom Joškom Berketom osiguravao je logističku podršku gasiteljima na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana uplovljavanja u Kaštelanski zaljev

Zbog velikog broja zračnih snaga koje sudjeluju u gašenju požara na području, mole se vlasnici brodica da ne uplovljavaju u Kaštelanski zaljev, osobito na dijelu od Solina do Kaštel Kambelovca kako ne bi ugrozili svoje živote, ali i pilote koji gase požar, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Zbog jakog dima koji se nadvio nad područjem Splita i Solina, građani su upozoreni da sljedećih nekoliko sati izbjegavaju boravak na otvorenom, zatvore prozore te borave u klimatiziranom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje se posebno odnosi na one koji imaju problema sa respiratornim sustavom (boluju od bronhitisa ili astme) te na srčane bolesnike.

Požar podmetnut?

Dim za sada ne smeta zračnom prometu u obližnjoj zračnoj luci, potvrdili su iz Resnika. Sve prometnicu su otvorene, no vidljivost je loša kroz Kaštela, po kojima padaju i veliki komadi pepela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, sumnja se kako je požar podmetnut, jer je navodno izbio u isto vrijeme na tri mjesta. Kako javljaju lokalne radio satnice, a prenosi Slobodna Dalmacija, to dokazuju snimljene amaterske fotografije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo