FOTO: / Metković paraliziran, ne može se iz kuća!

Nakon neprospavane noći stanovnici Metkovića i cijeli četvrtak se bore s nabujalom Neretvom koja je poplavila grad.

2.12.2010.
17:01
VOYO logo

Zbog izlijevanja Neretve zatvoreno je više cesta na području Metkovića, zbog čega je gotovo nemoguće izaći iz grada, a u školama na desnoj obali, gdje je situacija najgora, tijekom dana nije bilo nastave.

Više stotina kuća je poplavljeno, a od mještana Metkovića doznajemo kao je Neretva tijekom dana porasla za još otprilike dvadesetak centimetara. Voda izbija i iz kanalizacija te dodatno poplavljuje prometnice, zbog čega su stanovnici ''zarobljeni'' u svojim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stariji mještani tvrde da je ovo najveća poplava na tom dijelu u posljednjih 50 godina, a izvanredno stanje još je uvijek na punoj snazi.

Na desnoj obali Neretve očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju ove godine, kada je poplavljeno 700 objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Metkovića objavljeno je kako je oko 13 sati izmjeren vodostaj Neretve 412 centimetara te da je stabilan. Trenutačno je najveći problem u Krvavcu 2 te u samom centru Metkovića, na lijevoj obali. Najveći su problemi u Sportskoj ulici, ulici Mobine i Petra Zoranića jer u tom dijelu odvodnja nije u funkciji. Na desnoj obali je problem što, prema procjeni vatrogasaca iz Metkovića, promet nije moguć na 70 posto područja, pa je time ugrožena opskrba stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodu za piće potrebno je prokuhavati, a situacija sa strujom koju zasad još uvijek imaju svi, poručili su iz Stožera, "neće dugo potrajati". Trafostanica na spoju Zagrebačke i Trpimirove ulice će najvjerojatnije biti ugašena jer postoji opasnost po život stanovništva, kao i TS Jerkovac. Obje se trafostanice nalaze na desnoj obali Neretve. S lijeve strane Neretve je iskopčana javna rasvjeta od početka šetališta do glavnog gradskog trga.

U Kominu je poplavljeno 160 objekata, od čega je polovica stambenih objekata, a ostalo popratni objekti. Dvoje ljudi je evakuirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje naselja Komin-Banja brani se tehnikom i zečjim nasipima. U naselju Banja, u stambenim objektima nema poplave, ali u desetak popratnih objekata ima vode, uz pomoć JVP Ploče dovozi se hrana stanovništvu.

U naselju Šarić Struga ugroženo je oko 20-tak stambenih i 10-tak popratnih objekata. U 10 kuća ušla je voda ali se za sada brane pumpama, 2 objekta su poplavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izlijevanja vode zatvoren je dio prometnica na području grad Gospića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti da je zbog obilnih oborina u Zadarskoj županiji teška situacija i u gračačkoj općini, gdje je poplavljeno nekoliko podruma obiteljskih kuća, a izvanredno stanje proglašeno je i na području Kosinja i Knina, gdje su također poplavljeni brojni domovi.

Vezani članci:

arti-201012020023006 arti-201012010349006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo