FOTO: / Bio je to jedan od najtežih dana u povijesti Zagreba

Prije 133 godine, 9. studenoga 1880. godine u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde u Zagrebu se dogodio zastrašujući potres, poznat kao Veliki potres u Zagrebu.

8.11.2013.
11:01
VOYO logo

Na temelju podataka o štetama na objektima, procjenjuje se da je intenzitet potresa bio VIII stupnjeva Mercalli-Cancani-Seibergove ljestvice, a procijenjena magnituda 6,3 stupnja po Richteru s epicentrom na području Medvednice.

U Zagrebu je tada bilo 1.187 gospodarskih zgrada i 2.483 stambene, a grad je imao oko 30.000 stanovnika. Gotovo svi građevinski objekti u gradu bili su oštećeni, a 12,6 posto zgrada bilo je teško oštećeno, nastali su otvori u zidovima, srušili su se unutarnji zidovi i dijelovi zgrade, pa čak i one cijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je poginulo dvoje ljudi, a 29 ih je bilo ozlijeđeno.

Val iseljenja iz Zagreba

Veliki broj Zagrepčana, naročito onih koji su si to mogli priuštiti, nakon potresa odselio se u druge gradove Austro-Ugarske monarhije, a siromašniji su ostali u gradu i intenzivno radili na saniranju ruševina kako bi barem dio stanovništva mogao dočekati zimu pod krovom. Tadašnji gradski zastupnik August Šenoa ostao je u gradu i pomagao je unesrećenima. Zbog hladnoće je obolio od upale pluća i preminuo 1881. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka katedrala pretrpjela je velike štete te je bila potrebna temeljita obnova. Potres je srušio svodove u katedrali, zdrobio oltare, probio pod, oštetio grobnice i zvonik. Obnova je trajala do 1906. godine. Osim katedrale, i svi ostali sakralni objekti u gradu bili su oštećeni.

Ipak, potres je potakao i veliku obnovu grada. Uz obnovu Katedrale, koja je postala zaštitni znak grada, Zagreb je dobio i brojne nove palače, parkove i fontane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčana pomoć za unesrećene i obnovu stizala je iz cijele Europe.

Na tragičan događaj u Zagrebu podsjetio nas je svojim priopćenjem Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo