SVINJE I MATEMATIKA /

Formulom iz Osijeka do pravednijeg mjerenja masti i mišića

Image
Foto: RTL

Sada će hrvatske svinje imati sličan tretman kao i europske

10.2.2021.
7:00
RTL
VOYO logo

 A evo i zanimljive i važne vijesti za sve svinjoljupce i svinjogojce. Cijena svinjetine ubuduće će se formirati prema procjeni mišićnog tkiva u svinjskim polovicama. Dakle što je svinja mesnatija bit će skuplja što je odlična vijest za nas koji volimo masnije koje će sad biti jeftinije.   

To je nešto što je davno još izmislila Europska unija ali mi tek sad to uvodimo i to zahvaljujući znanstvenicima s Agro-biotehničkog fakulteta u Osijeku koji su osmislili novu matematičku formulu kojom će se mjeriti postotak masti prije prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže velika novost u svinjski svijet. Koliko su svinje mesnate, a koliko masne, o čemu ovisi njihova cijena, određivati će se pomoću nove formule koja će se koristiti kada svinje dođu do klaonice. Masna svinja, ne znači slasnu cijenu. Što je svinja masnija cijena je niža. Željko Horvat, uzgajivač svinja iz Petrinje, u svojoj štali drži banijske šare.

Cijenu, a čujte...imam i krave i teladi, mi cijenu ne određujemo nama cijenu određuje tržište. Nema nam stočnih sajmova to nam je problem, mi radimo, a ne znamo koliko ćemo dobiti za tu našu svinju i za to naše tele to je problem nas na selu", opisao je Horvat. 

Image
nova istraživanja /

Opasnost stiže iz svinja: Znanstvenici otkrivaju viruse koji bi mogli postati uzročnici novih pandemija

Image
nova istraživanja /

Opasnost stiže iz svinja: Znanstvenici otkrivaju viruse koji bi mogli postati uzročnici novih pandemija

Iza nove formule stoji osječki tim s Fakulteta za agrobiotehničke znanosti.

"Za naše stočare ona znači da će biti preciznija procjena, dakle jedan fer odnos. Pravilnik kaže da se cijena određuje svinjske polovice određuje kroz postotak mišićnog tkiva. Znači, mi smo dali jednu vrlo točnu metodu kojom se određuje cijena", rekao je Goran Kušec s Fakulteta za agrobiotehničke znanosti.

Formule već postoje, ali su zastarjele, koriste se već 15 godina. Na osječkom fakultetu uz pomoć Ministarstva poljoprivrede došli su do brojnih podataka koji su im pomogli da odrede nove koeficijente u formuli za procjenu udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama.

"Od 2006. do danas u značajno mjeri promijenio pasminski značaj svinja i upravo radi dobivanja jedne objektivnije osnovice pristupili smo izradi novih formula i uvođenju novih metoda", pojasnio je Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede. 

Sada će hrvatske svinje imati sličan tretman kao i europske. Osječki tim nadzirala je Europska komisija, a ovako će u praksi izgledati primjena njihovih novih otkrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona funkcionira tako da će se proizvođač pojaviti sa grupom svojih svinja na klaonici. Svaka nakon primarne obrade doći će pred klasifikatora koji će biti opremljen uređajem koji mjeri debljinu slanine i debljinu mišića na leđima. Te dvije izmjere on će uvrstiti u formulu koja se nalazi u njegovom kompjuteru i kompjuter će izbaciti postotak mišićnog tkiva koji se nalazi u toj polovici", objasnio je Kušec.

U Središnjem savezu uzgajivača svinja podržavaju ovaj novitet, ali traže veću transparentnost. Nakon što predaju svinje u klaonicu nemaju nikakav uvid u izmjere koje provodi klasifikatori, a plaća ih klaoničar. I zato su nezadovoljni pa bi htjeli sami plaćati i odabirati klasifikatore. To im je kažu, čak i važnije nego nova formula.

To je možda dobro, a možda nije za nas. Neka struka odluči. Mi poljoprivrednici smo tu da radimo. A oni bi trebali to za nas odraditi da cijena bude pravednija", ustvrdio je Horvat. 

U Ministarstvu poljoprivrede kažu, da nova formula u klaonice stiže već idućeg mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo