A evo i zanimljive i važne vijesti za sve svinjoljupce i svinjogojce. Cijena svinjetine ubuduće će se formirati prema procjeni mišićnog tkiva u svinjskim polovicama. Dakle što je svinja mesnatija bit će skuplja što je odlična vijest za nas koji volimo masnije koje će sad biti jeftinije.
To je nešto što je davno još izmislila Europska unija ali mi tek sad to uvodimo i to zahvaljujući znanstvenicima s Agro-biotehničkog fakulteta u Osijeku koji su osmislili novu matematičku formulu kojom će se mjeriti postotak masti prije prodaje.
Stiže velika novost u svinjski svijet. Koliko su svinje mesnate,
a koliko masne, o čemu ovisi njihova cijena, određivati će se
pomoću nove formule koja će se koristiti kada svinje dođu do
klaonice. Masna svinja, ne znači slasnu cijenu. Što je svinja
masnija cijena je niža. Željko Horvat, uzgajivač
svinja iz Petrinje, u svojoj štali drži banijske šare.
Cijenu, a čujte...imam i krave i teladi, mi cijenu ne određujemo
nama cijenu određuje tržište. Nema nam stočnih sajmova to nam je
problem, mi radimo, a ne znamo koliko ćemo dobiti za tu našu
svinju i za to naše tele to je problem nas na selu", opisao je
Horvat.
Iza nove formule stoji osječki tim s Fakulteta za agrobiotehničke
znanosti.
"Za naše stočare ona znači da će biti preciznija procjena, dakle
jedan fer odnos. Pravilnik kaže da se cijena određuje svinjske
polovice određuje kroz postotak mišićnog tkiva. Znači, mi smo
dali jednu vrlo točnu metodu kojom se određuje cijena", rekao je
Goran Kušec s Fakulteta za agrobiotehničke
znanosti.
Formule već postoje, ali su zastarjele, koriste se već 15 godina.
Na osječkom fakultetu uz pomoć Ministarstva poljoprivrede došli
su do brojnih podataka koji su im pomogli da odrede nove
koeficijente u formuli za procjenu udjela mišićnog tkiva u
svinjskim polovicama.
"Od 2006. do danas u značajno mjeri promijenio pasminski značaj
svinja i upravo radi dobivanja jedne objektivnije osnovice
pristupili smo izradi novih formula i uvođenju novih metoda",
pojasnio je Zdravko Barać, pomoćnik ministrice
poljoprivrede.
Sada će hrvatske svinje imati sličan tretman kao i europske.
Osječki tim nadzirala je Europska komisija, a ovako će u praksi
izgledati primjena njihovih novih otkrića.
"Ona funkcionira tako da će se proizvođač pojaviti sa grupom svojih svinja na klaonici. Svaka nakon primarne obrade doći će pred klasifikatora koji će biti opremljen uređajem koji mjeri debljinu slanine i debljinu mišića na leđima. Te dvije izmjere on će uvrstiti u formulu koja se nalazi u njegovom kompjuteru i kompjuter će izbaciti postotak mišićnog tkiva koji se nalazi u toj polovici", objasnio je Kušec.
U Središnjem savezu uzgajivača svinja podržavaju ovaj novitet,
ali traže veću transparentnost. Nakon što predaju svinje u
klaonicu nemaju nikakav uvid u izmjere koje provodi
klasifikatori, a plaća ih klaoničar. I zato su nezadovoljni pa bi
htjeli sami plaćati i odabirati klasifikatore. To im je kažu, čak
i važnije nego nova formula.
To je možda dobro, a možda nije za nas. Neka struka odluči. Mi
poljoprivrednici smo tu da radimo. A oni bi trebali to za nas
odraditi da cijena bude pravednija", ustvrdio je
Horvat.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu, da nova formula u klaonice
stiže već idućeg mjeseca.