POZNATI HRVATSKI INVESTITOR SMIRUJE SITUACIJU: / 'Evo zašto je pad na Zagrebačkoj burzi bezveze'

Image
Foto: PIXSELL

Poznati investitor i poduzetnik Nenad Bakić za eclectica.hr piše o kolebanjima na Zagrebačkoj burzi nakon vijesti o velikoj nestabilnosti Agrokora.

16.3.2017.
9:50
PIXSELL
VOYO logo

Kaže da inače ne mari za kolebanja poput tih te navodi niz argumenata zašto je taj pad, kako kaže, bezveze.

'Neće se dogoditi katastrofalan scenarij'

Smatra da je u Agrokoru previše vrijednosti i previše racionalnih aktera da bi sve propalo. Možda Ivica Todorić ima mogućnost restrukturiranja bez žrtve većeg dijela vlasništva. No čak i da se dogodi takav 'katastrofičan scenarij' koji neki predviđaju, dug bi se time pretvorio u equity, to je hrvatski vanjski dug i de facto se vanjski dug zamjenjuje s FDI i vanjska bilanca RH izgleda bolje, a ne lošije nakog toga, piše Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kaže da će neki dobavljači vjerojatno morati pristati na 'šišanje' jer se radi većinom o dobro kapitaliziranim dobavljačima kojima je Agrokor dužan već dulje vrijeme, što je na neki način već ukalkulirano u bilance. Nagodba će, smatra Bakić, više poštedjeti one manje dobavljače.

'Nema sistemskog rizika'

Najviše ga čudi pad dionica iz same grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako se Agrokor restrukturira, onda bi to moglo ići na prodaju i/ili izlistavanje neke vrste. Naravno, moguće je da će oni kao dobavljači biti najviše ošišani. S druge strane, VPIK se npr. trguje po svega 25% BV', napisao je Bakić i dodao da je cijelo gospodarstvo prilično robusno.

Na kraju Bakić piše kako akteri koji su uključeni u cijelu priču oko Agrokora imaju pristup nešto sofisticiranijim instrumentima kao što je hrvatski CDS, koji je sada na povijesno najnižim razinama, što znači da globalna financijska tržišta procjenjuju da nema sistemskog rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakić na kraju napominje da i sam ima neke od Agrokorovih dionica, one od Vupika i Belja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo