NIJE KRIO ODUŠEVLJENJE / Urednik slavnog magazina vidio imotsko čudo u nastajanju pa uskliknuo: 'Remek-djelo! Ovo nema nitko na svijetu'

Image
Foto: Oldtimer club Imotski

'Proputovao sam cijeli svijet kako bih čitateljima prenio istinu o zaljubljenicima u stare automobile, ali da ću pisati o ovome, ni u snu nisam mogao zamisliti', kaže urednik Auto Bild Klassika Frank B. Mayer

9.9.2023.
19:57
Oldtimer club Imotski
VOYO logo

Članovi Oldtimer kluba Imotski ovih su dana u središtu medijske pažnje zbog inicijative koja je u njihov gradić privukla čak i novinara i urednika njemačkog auto-magazina Auto Bild Klassik, koji se tiska u više od pola milijuna primjeraka. Frank B. Mayer u Imotski je došao čuvši da je tamošnji oldtimer klub inicirao izgradnju kamenog spomenika Mercedesu.

Mayer je, kako piše Slobodna Dalmacija, u Rebićima kod Imotskog posjetio Ivana Topića Notu, idejnog pokretača ovog projekta, jedinstvenog u svijetu. Tamo u Rebićima, u klesarskoj radionici na otvorenom, Roko Rebić i Emira Bećirović klešu dio po dio kultne 115-ice, Mercedesa koji je obilježio čitavu jednu epohu Imotskog i Imoćana kroz njihov gastarbajterski rad u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Gradimo Mercedesu spomenik jer on je simbol Imotskog

Image

Gradimo Mercedesu spomenik jer on je simbol Imotskog

'Oprostite, da se saberem'

"Predočio sam gospodinu Mayeru sve detalje spomenika, od prvih ideja, razgovora nas zanesenjaka u taj automobil, pa sve do detalja kada će biti gotov", kazao je Topić Nota.

"Oprostite, da se saberem. Napisao sam i snimao za naš magazin na stotine i stotine stranica, proputovao sam cijelu Europu, pa i svijet, kako bih našim čitateljima prenio istinu o zaljubljenicima u stare automobile, ali da ću fotografirati i pisati o spomeniku Mercedesu u kamenu koji će biti težak više od 50 tona, to ni u snu nisam mogao zamisliti", kazao je Mayer za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jedno me posebno oduševilo'

Osvrnuo se i na ljepotu Imotskog i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jadran je za nas Nijemce nešto prelijepo, ali unutrašnjost, moram priznati, izaziva u meni nešto posebno. Ova vaša jezera, planine, ovo polje i ono najvažnije, prijem ljudi, to je ipak bez kurtoazije nešto što ostavlja u meni dubok pozitivan trag. A samo klesanje Mercedesa, ta ideja, pa taj kamen, to je remek-djelo koje stvarno nitko na svijetu neće imati", kazao je.

Pa je još dodao: "Još taj motiv da s postavljanjem ovoga spomenika zapravo podižete spomenik vašem čovjeku iz ovoga kamena koji je tražio sreću radeći u mojoj domovini i kojemu je Mercedes bio statusni simbol, to je ono što me posebno oduševilo. Siguran sam da ću dogodine 10. lipnja biti na otvaranju vašega kamenog Mercedesa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Zagrebu 81-godišnjaku ukrali Mercedes proizveden u samo 750 primjeraka!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo