EVO ŠTO NAROD KAŽE O NOVIM POSKUPLJENJIMA: / 'Znaju gdje da pokupe pare kad živimo u državi u kojoj moraš piti da bi bio normalan'

Image
Foto: PIXSELL

Javnost, logično, najavu mogućnosti novih poskupljenja dočekala je na nož.

25.7.2018.
21:00
PIXSELL
VOYO logo

Ovih dana puno se priča o novom prijedlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju koji za cilj ima donijeti novi influks novca u zdravstveni sustav. Jedan od načina na koji se to planira napraviti jest dizanje cijena duhanskih i alkoholnih proizvoda za čak pedeset posto. Tih pedeset posto trebalo bi ići direktno u blagajnu HZZO-a.

Dakle, ako su cigarete do sad koštale 20 kuna, uskoro bi mogle koštati 30, a ovih novih 10 kuna ići će HZZO-u. Isto vrijedi za alkoholna pića. Boca koja košta 200 kuna, koštat će 300, a 100 kuna će ići u državnu blagajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EVO NOVIH POSKUPLJENJA: /

Cijene cigareta i alkohola, zbog novog Zakona, mogle bi skočiti za čak pedeset posto!

Image
EVO NOVIH POSKUPLJENJA: /

Cijene cigareta i alkohola, zbog novog Zakona, mogle bi skočiti za čak pedeset posto!

Osim poskupljenja alkohola i duhana rast će i izdvajanje iz premija obveznog osiguranja automobila s četiri na sedam posto, a po pitanju dopunskog zdravstvenog osiguranja, najviši iznos participacije za osobe koje ne plaćaju dopunsko porast će na 4000 kuna.

Kao i svaka slična tema o poskupljenju, i ova je izazvala burne reakcije javnosti koje donosimo u ovom pregledu komentara naših čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok neki smatraju kako dizanje cijena na ove proizvode neće dovesti do zdravijeg naroda, drugi se pitaju, slijede li možda i neka poskupljenja na proizvode krcate šećerom koji je, također, uzročnik mnogih teških i kroničnih bolesti.

Image
Image

Neki pak vjeruju kako će taj potez natjerati ljude da, jednostavno, odu po te proizvode preko granice čime će se puniti blagajne susjednih zemalja umjesto naše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

No, nije zanemariv broj onih koji podupiru ovakav udar po džepu.

Image
Image

No, bilo je i onih koji su apsolutno skeptični prema ovoj mjeri te smatraju da se njome neće postići ništa ili pak da će novac otići u nečije džepove kao što smo u prošlosti i navikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image

POSLODAVCI SE OŠTRO PROTIVE NOVIM POSKUPLJENJIMA

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) oštro se usprotivila najavi uvođenja poreza zbog kojih bi cigarete i alkohol trebali poskupjeti oko 50 posto. U HUP-u smatraju da bi to moglo izazvati gubitke proizvođačima duhanskih proizvoda i alkoholnih pića i državnom proračunu, te potaknuti otpuštanje radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, te potaknuti razvoj crnog tržišta, a pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu, niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda", poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

On je istaknuo da su duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već dodatno opterećene visokim trošarinama te bi svako novo oporezivanje stvorilo rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta. Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života, već će prije potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda, pa je takav potez kontraproduktivan i za punjenje proračuna, napominje HUP. (H)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo