kontaminirani aditiv / Evo što je razlog povlačenja brojnih prehrambenih artikala i hoće li ih biti još

Image
Foto: Shutterstock

Europska unija odavno je zabranila etilen oksid, no on nije zabranjen u trećim zemljama.

14.9.2021.
18:00
Shutterstock
VOYO logo

U posljednja dva mjeseca sve više prehrambenih proizvoda povlači se s prodajnih polica. Riječ je o pravoj poplavi. Zadnji su primjeri neka energetska i zaslađena pića, no sve je počelo sa sladoledima još u lipnju.

Najčešći razlog povlačenja tijekom ovog ljeta je sadržaj etilen oksida u namirnicama, spoja koji je u Europskoj uniji već dugi niz godina zabranjen. No njegova uporaba u trećim zemljama je dopuštena, pa na Europsko tržište najčešće stiže u obliku kontaminacije proizvoda s tih tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etilen oksid se najčešće koristi u medicini za dezinfekciju opreme i instrumenata, može se koristiti i kao pesticid i sredstvo za dezinfekciju postrojenja ili skladišta, no u industriji hrane je zabranjen zbog svojih kancerogenih, mutagenih i toksičnih svojstva.

"Španjolska je u lipnju ove godine utvrdila da je u aditivu - brašnu od rogača koje služi za zgušnjavanje, oznake E410, porijeklom iz Turske, pronađen etilen oksid", pojašnjava za RTL.hr Alen Petričević, voditelj odjela za RASFF i ACC (europski sustav uzbunjivanja za hranu) u Ministarstvu poljoprivrede.

Evo kako je došlo do tolikog broja povlačenja

"Etilen oksid nema propisanu najveću dopuštenu količinu, tj nisu utvrđene toksikološke vrijednosti etilen oksida u spomenutom aditivu pa zbog toga nije bilo moguće odrediti procjenu rizika za konačni proizvod. Kada gledate sami proces proizvodnje, taj aditiv se stavlja u malim količinama u nekakve međuproizvode koji se koriste u poizvodnji finalnih proizvoda te je njegovo razrjeđenje tako veliko da je za pretpostaviti da taj proizvod u konačnici ima vrlo male količine etilen oksida koji čak ni nemaju mogućnost detekcije. Za pretpostaviti je da ne postoji rizik, no zbog nedostatka parametara kojima se izračunava procjena rizika ne možemo sa sigurnošću reći da rizika za potrošače nema", kazao nam je Petričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ministrica poljoprivrede /

Vučković: 'Zbog pesticida će biti još povlačenja proizvoda, no ne očekujemo zdravstvene poteškoće'

Image
ministrica poljoprivrede /

Vučković: 'Zbog pesticida će biti još povlačenja proizvoda, no ne očekujemo zdravstvene poteškoće'

Europska komisija je u lipnju i srpnju održala sastanke Kriznih kordinatora za sve zemlje članice na kojima je donesena odredba da se svi proizvodi u kojima je prisutan navedeni aditiv moraju opozvati s tržišta. To je glavni razlog zašto je došlo do povlačenja tako velikog broja proizvoda u tako kratkom roku.

Inače, zbog istog pesticida došlo je i do povlačenja jednog broja artikala zimus, kada je utvrđena njegova prisutnost u sezamu iz Indije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve češće i samokontrole

"Utvrdilo se u kojim aditivima se nalazi etilen oksid te u koje zemlje članice EU je taj proizvod distribuiran, te se zatim sljedivošću tražilo u koje je daljnje proizvode on ugrađen. Zatim su sve zemlje članice putem RASFF sustava međusobno javljale nadležnim institucijama koji njihov objekt koristi taj proizvod u svojoj proizvodnji, veleprodaji ili distribuciji. Zatim nadležna inspekcija odlazi u takve objekte i tamo utvrđuju daljnju sljedivost te kako je taj proizvod završio dalje na tržištu, nakon čega se rade opozivi i povlačenja  stržišta", objašnjava Petričević.

"Sve je krenulo s aditivom iz Turske, a sada su subjekti koji imaju poslovanje s hranom u sklopu svojih nekih samokontrola počeli raditi kontrole svojih proizvoda i sirovina pa je bilo u međuvremenu povlačenja koja i nisu vezana za ovaj spomenuti aditiv."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpnju i kolovozu broj opoziva je bio iznad prosjeka, no koliko će opoziva biti u budućnosti je nemoguće pretpostaviti. Petričević navodi da se postavlja pitanje gdje je taj proizvod dalje distribuiran te da tek kada sve zemlje dostave svoje distribucijske liste možemo reći o koliko se još opoziva radi.

Prisjetimo se da su u zadnja dva mjeseca zbog etilen oksida opozvani brojni proizvodi poput energetskog pića Hell Focus, Jane Vitamin Naranča, Vemondo Veganskih Mozzarela štapića, četiri vrste sladoleda Mars Hrvatska, Cremino vrhnja za kuhanje i mnogih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti da nisu svi proizvodi s oznakom E410 (guma od rogača) za opoziv, već samo oni koji su kontaminirani spornim aditivom E410 iz Turske, dok se ostali mogu normalno koristiti.

Kako bi potrošačima bilo što lakše pristupiti informacijama o kontaminiranim proizvodima, opozivi se objavljuju na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te na mobilnoj aplikaciji Hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo