EVO KOJE MJERE PREDLAŽE HZJZ: / Obuhvaćeni su svi, od škola do privatnika; Sad odlučuje Stožer; 'Ali, priroda prijenosa bolesti je takva...'

Image
Foto: Patrik Macek/PixsellIlustracija

To je sad na Nacionalnom stožeru, na Vladi, mi kao epidemiolozi možemo samo predložiti

19.11.2020.
10:33
Patrik Macek/PixsellIlustracija
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova DavorBožinović izjavio je u četvrtak da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera na nacionalnoj razini u slučaju da brojevi novozaraženih koronavirusom nastave rasti.

BOŽINOVIĆ NAJAVLJUJE NOVE MJERE: ‘Ako brojevi nastave rasti, moramo učiniti sve kako bi se održao zdravstveni sustav’ PLENKOVIĆ SE PREDOMISLIO, A BIVŠA PREMIJERKA PORUČILA: ‘Sad veli da je situacija ozbiljna i idu strože mjere. Opasno!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOŽINOVIĆ O STROŽIM MJERAMA: /

'Ograničavanje broja ljudi, ograničavanje rada kafića i restorana, rad od kuće, smjenski rad...'

Image
BOŽINOVIĆ O STROŽIM MJERAMA: /

'Ograničavanje broja ljudi, ograničavanje rada kafića i restorana, rad od kuće, smjenski rad...'

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel za N1 otkrila je i koje se konkretne mjere predlažu.

"Predložili smo mjere za poslovne subjekte, škole, naravno najvažnije su za smanjenje masovnih okupljanja, prema ugostiteljima koje su već rečene. Broj sudionika treba smanjiti kako bi se mogao održavati razmak", kazala je i dodala kako je rizik veliki na mjestima gdje se ne nose maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Firme koje nemaju mogućnost razmaknuti stolove da se održi razmak, a imaju velik broj ljudi u zatvorenim prostorima, trebale bi organizirati rad u smjenama, turnusima i po mogućnosti tko god može neka organizira poslovanje i rad od kuće", kazala je.

"Smanjenje okupljanja do 30 ljudi, a radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata", kazala je Pem Novosel. "To je sad na Nacionalnom stožeru, na Vladi, mi kao epidemiolozi možemo samo predložiti. Mi imamo jedan aspekt gledanja da se smanji broj novozaraženih, da se oni koji zaraze imaju što blaži oblik", kazala je Pem Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik problem su odmori i sanitarni čvorovi

Za škole predlaže već postojeće modele, ali ističe kako je "priroda prijenosa bolesti takva da će do prijenosa doći i uz sve idealne mjere".

"Online model jedan je od prijedloga. Tu je ključno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali epidemiolozi u suradnji s liječnicima školske medicine su napravili već početkom školske godine opciju A, B i C. I sada je poslan dodatan prijedlog za opciju B i C, što bi značilo da koja god škola ne može organizirati da djeca sjede po jedan u klupama, da su na razmaku, da imaju dovoljno prostora, bi trebala ići na drugi model. To je teško i tijekom školskog odmora, zajednički su sanitarni čvorovi... Mnoge škole to uspijevaju, ali priroda prijenosa bolesti je takva da će do prijenosa doći i uz sve idealne mjere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije toliko stvar postrožavanja mjera, već i da se mjera uistinu i pridržavamo. Struka ne zagovara toliko brze antigenske testove cijele populacije, ali Pem Novosel kaže da smatra da je dobro "što više testiranja, osobito simptomatskih osoba - da bi se na vrijeme otkrila bolest, da bi se izolirali", zaključuje.

Ipak, ističe kako su bez obzira na visoke brojke, djelomično zadovoljni što porast nije nagliji s obzirom na sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo