Veliki uspjeh hrvatskih liječnika / Evo kako su razdvojili sijamske blizanke na Rebru: U bolnici je vladalo izvanredno stanje...

Image
Foto: Shutterstock

Inače, ovo je prvi put u RH da su blizanci bili povezani trbušnim organima i da su operacijom uspješno razdvojeni

14.5.2019.
10:48
Shutterstock
VOYO logo

Prije dva mjeseca u KBC-u Zagreb po prvi su puta uspješno razdvojene sijamske blizanke. Sestre su rođene vezane trbušnim organima i jetrima, dakle bile su srasle donjim dijelom prsnog koša, dobrim dijelom probavne cijevi, kožom i mekim tkivima. No, to nije obeshrabrilo hrvatske liječnike koji su prvi put u našoj zemlji odradili iznimno rijetku operaciju. 

Blizankama, koje su inače rođene prije vremena, zahvat nije bio jednostavan i trajao je satima. Imale su ozbiljnih problema sa srcem i mokrenjem te je to bio povod za operaciju u tako ranoj fazi njihova života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet tjedana nakon rođenja i operacije koja je trajala 15 sati, u kojoj je sudjelovalo 14 liječnika i gotovo isto toliko medicinskog osoblja, Valentina i Kristina više nisu sijamske blizanke. U samo dva mjeseca od operacije udvostručile su težinu i sjajno napreduju, piše Jutarnji list. 

Rođene u 33. tjednu

Blizanke su rođene u 33. tjednu i trebalo im je vremena za oporavak do operacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna blizanka bila hipertenzivna (visoki tlak), a druga hipotenzivna i nije mogla mokriti. Druga je beba, pak, mokrila višestruko previše i srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda)", objasnila je doc. dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu. Dodala je da je takav slučaj vrlo rijetko opisan u literaturi gdje se bilježi samo 16 posto blizanaca spojenih crijevima.  

"Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive, unatoč činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca", rekla je dr. Grizelj za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnici je vladalo izvanredno stanje

Za razdvajanje su se liječnici odlučili kad su bebe imale šest tjedana, a u bolnici je taj dan vladalo izvanredno stanje. Od 7 sati ujutro započele su pripreme. Jedan od kirurga bio je dr. Danko Mikulić na posudbi iz KB-a Merkur jer se radi o vrsnom hepatalnom kirurgu. Njegova je pomoć bila krucijalna jer su bebe bile spojene jetrom.

"Nismo znali što ćemo sve naći kad krenemo s operacijom jer su takvi slučajevi jedinstveni. Nerijetko se pokaže da je anatomija drukčija od onoga što su vam rekle same pretrage. Ono što smo znali jest da je jetra jedinstveni organ, odnosno da su spojene, a nismo znali da su dobrim dijelom spojena i crijeva, i to od dvanaesterca do pred kraj tankog crijeva. Sve im je to bilo zajedničko. To smo otkrivali tijekom operacije. Nakon što smo odstranili priraslice koje su bile posljedica upale crijeva, krenuli smo na dijeljenje jetre", objasnio je dr. Mikulić. Kazao je i kako je sreća što su bebe imale neovisnu krvnu opskrbu jetre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključna uloga anesteziologa

Anesteziolozi su 14 sati morali održavati sve njihove životne funkcije pod kontrolom. 

"One su obje u trenutku operacije imale samo 4500 grama. Bili smo spremni staviti ih na ECMO uređaj ako bude trebalo, ali, srećom, to je izbjegnuto", objasnila je anesteziologinja dr. Sanja Konosić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ovo je prvi put u RH da su blizanci bili povezani trbušnim organima i da su operacijom uspješno razdvojeni, a riječ je o ekstremno rijetkoj operaciji u svijetu. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo