Evo kako bi država mogla zaraditi 10 milijardi kn!

6.5.2011.
20:29
VOYO logo

''Vlada priprema zakon kojim namjerava riješiti problem legalizacije bespravno izgrađenih objekata, posebice poljoprivrednih, a koji bi trebao biti dovršen do konca mjeseca'', potvrdio je Aleksandar Russo, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, prilikom rasprave o izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, tijekom koje je dio zastupnika tražio opću legalizaciju.

Iako državni tajnik nije navodio pojedinosti novog zakona, čini se da administracija ministra Branka Bačića pokušava u izbornoj godini 'progurati' model konačnog rješavanja problema s ilegalnim objektima na kojem su 'slomili zube' i brojni njegovi prethodnici, uključujući i republičke resorne dužnosnike iz bivšeg sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, procjenjuje se da se širom Hrvatske nalazi najmanje 150 tisuća bespravno izgrađenih objekata, ali neke spekulacije govore da taj broj prelazi i 250 tisuća objekata različite namjene, među kojima su i oni izgrađeni u državnom aranžmanu, poput mostova, tunela ili školskih i zdravstvenih zgrada.

Ako se država sada odluči za opću legalizaciju, u nacionalni i lokalne proračune moglo bi se prema procjenama sliti između tri i deset milijardi kuna, budući da bi građani ipak trebali platiti naknade za ishođenje potrebnih dozvola, koje bi se kretale između 20 i 40 tisuća kuna po objektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo na širem splitskom području skupio bi se pozamašan novac, jer je samo na području grada tijekom proteklih pedesetak godina niknulo oko 11.000 ilegalnih objekata, u Kaštelima i Solinu po 5000, a na području Podstrane oko 1500 objekata, većinom obiteljskih kuća i apartmana.

Za opću legalizaciju godinama se zauzima i Mate Buljubašić, predsjednik splitskoga ASH, koji je nedavno kazao da bi drukčiji model pravnog reguliranja objekata, i to u skladu sa Zakonom o gradnji, nepotrebno prisilio građane na rušenje 'viška' kvadrata, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201102080234006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo