EVO KAKO ANTIVAKSERI UPISUJU DJECU U VRTIĆE BEZ CIJEPLJENJA: / 'Traži potvrdu od pedijatra i nek' ti napiše što može'

Image

Protivnici cijepljenja sada već znaju kako upisati dijete u vrtić bez ikakve namjere da ih cijepe

6.9.2018.
7:15
VOYO logo

Prema sadašnjim zakonima, da bi se dijete u Hrvatskoj upisalo u vrtić, roditelji moraju pokazati djetetovu cijepnu knjižicu ili pak potvrdu od doktora da je dijete primilo sva propisana cjepiva.

U slučaju da je cijepljene odgođeno iz opravdanih razloga, kao što je prehlada ili sumnja u alergiju na određene komponente cjepiva, roditelji u vrtić moraju dostaviti pedijatrovu potvrdu o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suprotnom smatra se da necijepljeno dijete predstavlja rizik za ostalu djece te ne smije u kolektiv.

Znaju kako smuljati sustav

No, protivnici cijepljenja pokušavaju naći načine kako ubaciti djecu u vrtiće bez da ih cijepe te bez ikakve namjere da ih cijepe. Znajući već neke "cake", poput one u kojoj se dijete ne cijepi odmah u slučaju alergije na, primjerice, jaje (jer neke varijante cjepiva sadrže varijante bjelanjka), anivakseri ubacuju djecu u kolektiv jer se, kao, ne radi o slučaju u kojedm oni svojevoljno nisu cijepili djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar primjer za to ilustriran je komentarima pod objavom u jednoj zatvorenoj Facebook grupi.

Image

Pedijatar ili epidemiolog?

Jedna mama je tražila savjet jer je u vrtiću, čini se, rekla da njeno dijete nije cijepljeno zbog provođenja testiranja na komponente cjepiva, no ravnateljica ju je tražila da dostavi dokumentaciju o tome. Pedijatrica joj tu nije izašla u susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge antivax mame su joj savjetovale da joj pedijatar mora izdati potvrdu te da ona ima pravo tražiti uputnicu za testiranja na komponente cjepiva.

'Ja sam dobila potvrdu da je dijete zdravo, ali trebamo sad odugovlačiti i dobiti nekakav papir da smo u bilo kakvom postupku, tipa da se testiramo na komponente, da smo u procesu "cijepljenja" ili slično. Problem je što moja pedijatrica ne zna ili ne želi izdati uputnicu za testiranje. Rekla je da nas jedino može poslati epidemiologu', napisala je mama koja je tražila savjet istomišljenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo