'ŽELE NAM PODVALITI' /

Evo ih! Rodno ispravni semafori. Služe za sijanje straha, a svima su OK i nitko ih ne obećava

"Ja sam tada vidio tipični primjer rodnog stereotipa“, tvrdi Hasanbegović

19.5.2021.
22:53
VOYO logo

Žele nam podvaliti rodnu ideologiju i rodno ispravne semafore - To je još jedna od optužbi koju je na račun platforme Možemo! iznio Domovinski Pokret, pa i Zlatko Hasanbegović sinoć ovdje u studiju. Makar u programu Možemo! o semaforima nema ni spomena. Ali, i da ima - znate li što su rodno ispravni semafori? Semafori na kojima je umjesto muškarca, zamislite - silueta žene. Lijeva ekstremistička podvala kojoj je cilj rastočiti esenciju hrvatskog društva i obitelji, već postoji u Rijeci. I zamislite, takva opačina nalazi se na čak sedam ili osam pješačkih prijelaza.

Evo ih! To su ti rodno ispravni semafori! U Rijeci ih je osam. Još lani je u tom gradu zasvijetlio prvi "ženski" semafor u Hrvatskoj. Siluete u haljinici i s repom Riječanima ne smetaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vidite na ovom semaforu? "Pa kao neku curicu, simbol", kazao je Mate Dundović.

Je li vas prepalo? "Ne, što bi me prepalo?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećate li se rodno ugroženi? „Ne, zbog čega?“, pita se Mate.

„Evo vidim ženu na semaforu“, rekao je Luka.

Osjećate li se rodno ugroženo zbog toga? „Ne, ne osjećam se rodno ugroženo zbog toga“.

„Meni je to super, treba li bi biti i neki drugi likovi, tako da podržavam ove pozitivne promjene“, kazala je Palma Karković Takalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je l' ono ženska? E, pa odlično! Vrijeme je bilo. Nikad prije nisam zamijetila, a evo je". Trebaju li se muškarci osjećati ugroženo? "Ma nikako, a što bismo mi rekli do sada", rekla je Katica iz Rijeke.

„Zašto ne bi bio ženski semafor, ako je toliko godina bio muški sada može biti ženski napokon“, smatra Sandra Škrvonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ženska!“, rekao je Anton Tolić.

Je li Vas to prepalo? „Ne“.

Je li Vas to prepalo? „Ne, sasvim svejedno“.

Sasvim svejedno nije Domovinskom pokretu i Zlatku Hasanbegoviću koji su optužili Možemo! da s njima na vlast, ako je dobiju, dolazi rodna ideologija i rodno ispravni semafori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja sam pitao gospođu Radu Borić, moju dragu saborsku kolegicu, danima sam razmišljao o tome, što su to rodno ispravni semafori. Ona mi je objasnila. Kad sam vidio tu siluetu, da sam vidio ženu u jednoj malenoj suknjici i torbici i ukazao da je riječ o tipičnom primjeru rodnoga stereotipa“, tvrdio je Hasanbegović 18. svibnja 2021. godine u RTL Direktu.

Image
Benčić vs. Hasanbegović /

Žestoki obračun u RTL Direktu! Benčić: 'Ne morate se derati. Sve je u redu'; Hasanbegović: 'Vi ste strana franšiza i plaćenici'

Image
Benčić vs. Hasanbegović /

Žestoki obračun u RTL Direktu! Benčić: 'Ne morate se derati. Sve je u redu'; Hasanbegović: 'Vi ste strana franšiza i plaćenici'

Na 200 stranica program platforme Možemo! se rodni semafori ne spominju. Plan im je spriječiti rodno uvjetovano nasilje, veća zaštita žrtava, osvijetliti parkove i pješačke staze te javni prijevoz učiniti sigurnijim i pristupačnijim za majke i djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nakon velike rasprave Hasanbegović se predomislio: Ali čak i da možemo želi uvesti rodne semafore na kojima su žene zar je to takva katastrofa? "Ne, nije. Nego moramo jasno reći i sve projekte artikulirati“, rekao je Hasanbegović u Direktu 18. svibnja.

Takvi projekti, odnosno semafori sa crvenim i zelenim haljinicama već godinama postoje diljem svijeta. U Melburnu od 2017. umjesto muškaraca svijetle žene. To su nazvali napretkom za ravnopravnost. Još prije njih uveo ih je Novi Zeland, a na semafor su postavili siluetu sufražetkinje. Ovako izgleda zamjena na semaforima u praksi.

"Uklanjamo staru masku. Uspjeli smo iskoristiti postojeću armaturu. Zamijenimo samo plastičnu maske koja košta oko tri dolara. Dakle, to nije skup projekt", pojasnio je radnik u Wellington Cityju.

Žene svijetle čak i u Indiji, točnije u Mumbaiju. Rodne semafore ima i zemlja u kojoj nije lako biti žena i u kojoj svake godine umre oko 250 tisuća djevojčica zbog zanemarivanja povezanog s rodnom diskriminacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švicarskoj se i na prometnim znakovima nalaze čak i trudnice. Repić se vijori i na nizozemskim pješačkim prijelazima. U Njemačkoj Karl Marx, a u Roterdamu se trenutačno zbog Eurosonga na semaforu pleše.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo