Kad nije pravosuđe RH / Europski sud o malenoj Madini: Hrvatska kriva za smrt djevojčice iz Afganistana koju je udario vlak

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

RH obitelji stradale djevojčice mora platiti odštetu, S. Benčić: 'RH je odgovorna za povredu nekoliko članaka Konvencije uključujući pravo na život'

18.11.2021.
12:35
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U noći 21. studenog 2017., šestogodišnja djevojčica Madina Hussini, umrla je nakon što ju je udario vlak u Srbiji u blizini hrvatsko-srpske granice. Obitelj Hussini je 2016. godine napustila Afganistan, putujući kroz Pakistan, Iran, Tursku, Bugarsku i Srbiju prije nego što je stigla na hrvatsku granicu. 

U prosincu 2017. godine obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv neidentificiranih hrvatskih graničnih policajaca, navodeći da su im nakon susreta na hrvatskom teritoriju službenici uskratili svaku mogućnost traženja azila te su im naredili da se vrate u Srbiju uz željezničku prugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Madina je na putu poginula nakon što ju je udario vlak. 

"RH je odgovorna za povredu nekoliko članaka Konvencije uključujući pravo na život", istaknula je na društvenim mrežama povodom presude Sandra Benčić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ SOLIDARNOSTI NEMA SIGURNOSTI /

Pravda za Madinu: 'Nitko nema pravo određivati čiji život je vrijedan življenja, a čiji nije'

Image
BEZ SOLIDARNOSTI NEMA SIGURNOSTI /

Pravda za Madinu: 'Nitko nema pravo određivati čiji život je vrijedan življenja, a čiji nije'

"Madinina obitelj je dočekala pravdu, ona nažalost nije. Upozoravali smo na ovaj slučaj godinama, odluka Europskog suda pokazuje da policija nije provela efikasnu istragu, a niti DORH. Ukazuje na odgovornost ministra Božinovića i cijele Vlade, kao i navodno neovisnih institucija Jer znali su svi i ne samo da su znali nego su i onemogućili istragu."

Obitelj je podigla kaznenu prijavu koju je nadležno državno odvjetništvo odbacilo. Obitelj je zatim podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su, zbog neučinkovite istrage smrti Madine, povrijeđena njihova ustavna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017. No i Ustavni sud odbacio je njihovu tužbu. 

Obitelj poginule djevojčice zatim se obratila i tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Presuda je stigla danas te prema njoj Hrvatska obitelji Hussini mora platiti 40.000 eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo