U HRVATSKOJ ŠEST NOVOZARAŽENIH, A U SAD-U KORONA UŠLA U BIJELU KUĆU: / Zaražen čovjek koji radi blizu Trumpa

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera,

7.5.2020.
7:47
Profimedia
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1641 osoba izliječeno od Covida-19, dok je 86 osoba preminulo
  • 2125 je potvrđenih slučajeva zaraze
  • Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika
  • U svijetu je potvrđeno 3.747.504 zaraženih, do sada je izliječeno 1.251.032, a umrlo je 258.974
  • Znanstvenik Đikić tvrdi da bi Hrvatska mogla biti prva s lijekom

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Zaposlenik Bijele kuće pozitivan na koronavirus, Trump navodno negativan

19.30 - Pripadnik američke vojske koji radi blizu predsjednika Donalda Trumpa bio je u četvtak pozitivan na testiranju na koronavirus, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik i potpredsjednik su testirani, negativni su i zdravlje im je i dalje dobro", rekao je glasnogovornik Hogan Gidley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ta vijest pojavila, potpredsjednik Mike Pence je bio na dostavi medicinske opreme jednom rehabilitacijskom centru, a predsjednik Donald Trump je u Washingtonu i kasnije bi trebao biti na nekoliko događaja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ublažava mjere, ali u Parizu ostaju stroža pravila

18.00 - Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je u četvrtak da se na podučju cijele zemlje od ponedjeljka počinju ublažavati mjere ograničenja, uz stoga pravila u najrizičnijim predjelima, posebice u Parizu.

Francuska je "presječena na dva dijela" prema javnozdravstvenim situacijama, naglasio je Philippe na konferenciji za novinare i precizirao načine ublažavanja mjera ograničenja pokrenutih 17. ožujka u zemlji, gdje je više od 25.000 osoba umrlo od covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


'HDZ bi najradije da se tema preminulih iz Doma u Splitu zaboravi'

16.36 - Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je u četvrtak da HDZ "jako boli" tema preminulih korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu pa bi najradije da se o tome više ne govori i da se ta tema zaboravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Kada se dva potpredsjednika Sabora i jedan potpredsjednik stranke, koji je ujedno i predsjednik Kluba zastupnika - Reiner, Sanader i Bačić, zajedno nađu na presici da bi obranili ravnatelja Doma umirovljenika, u kojem je umrla petina od svih umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj, to pokazuje da ih ta tema jako boli i da bi najradije da se o tome više ne piše, ne pita i ne govori i da se ta tema jednostavno zaboravi”, reagirao je Bauk na konferenciji za novinare na izjave HDZ-ovaca.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka otvara Akropolu

16.29 - Grčki povijesni lokaliteti uključujući atensku Akropolu ponovno će se, nakon dva mjeseca, otvoriti za posjetitelje 18. svibnja, objavile su u četvrtak grčke vlasti.

Drevne lokacije zatvorene su kao i svi muzeji sredinom ožujka u sklopu mjera izolacije zbog pandemije koronavirusa. Restrikcije se postupno ukidaju od ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzeji će se ponovno otvoriti sredinom lipnja, a sredinom srpnja počet će se prikazivati kazališne predstave i koncerti na otvorenom, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni. I dalje će se morati poštivati fizička distanca i sigurnosna pravila.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost od širenja zaraze na Braču

16.23 - Na Braču je oboljela starije ženska osoba iz Nerežišća, koja se trenutačno nalazi u splitskom Kliničkom bolničkom centar na liječenju. Druga zaražena osoba je iz Pučišća. Riječ je o muškoj osobi, staroj oko 55 godina, koja se dobro osjeća i za sada se nalazi u samoizolaciji, javlja Slobodna Dalmacija.

Neslužbeni izvori tvrde da je virus došao na Brač preko starije osobe koja je bila na operaciji u splitskoj bolnici i koja je otpuštena s odjela na kojemu je naknadno utvrđena zaraza. Testiran je na ulazu, ali ne i izlazu iz bolnice. Riječ je o samcu kojega su nakon povratka na otok posjećivali susjedi i rodbina, pa je utvrđeno da je imao neke kontakte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pojave zaraze sanitetsko vozilo hitno je u četvrtak upućeno iz Splita na otok Brač, stacionirano je bilo u Nerežišćima, gdje su uzeti uzorci od osoba koje imaju neku vrstu simptoma i za koje se sumnja da su zaražene COVID-om 19.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaraju se trgovački centri u SAD-u

15:36 - Širom Sjedinjenih Američkih Država fazno se ukidaju ograničenja karantene, što znači da se trgovački centri počinju ponovo otvarati. U državama poput Texasa trgovački centri mogu trenutno raditi s 25% kapaciteta. Zaštitari davaju besplatne maske za lice, a kupci i trgovci moraju se pridržavati niza sigurnosnih pravila, uključujući dezinfekciju površina i održavanje socijalne distance, javlja BBC.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada donijela odluku o ponovnom početku nastave

15:31 - Vlada je na sjednici danas donijela odluku kojom su postavljeni uvjeti za početak normalizacije nastave od ponedjeljka, 11. svibnja i koja predviđa da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu. Odlukom o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uređuje se drukčije izvođenje nastave i to prvenstveno za učenike razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovnih škola, gdje će se nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega pet posto roditelja iz Istre slat će djecu u školu

15:27 - Svega pet posto roditelja iz Istre slat će svoju djecu u školu od ponedjeljka 11. svinja, dok je u vrtićima zasad prijavljeno samo jedna četvrtina djece, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. "S vrtićima je situacija nešto bolja i najavljen je dolazak oko četvrtine djece. Intenzivno se cijeli tjedan radi na zadovoljavanju organizacijskih i tehničkih mjera, a sada je odgovornost obostrana i od strane roditelja i od strane ustanova", kazao je Kozlevac na konferenciji za novinare u Puli. Dodao je da su svi vrtići spremni za prihvat djece u smislu poštovanja svih epidemioloških mjera, osim vrtića u Rovinju, Poreču i Labinu, koji će početi raditi tjedan dana kasnije, odnosno 18. svibnja.

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Kineski mediji uzvraćaju optužbama koje stižu iz SAD-a

15:25 - Kina vodi agresivnu medijsku kampanju kako bi odbacila izjave američkih političara, posebno državnog tajnika Mikea Pompea, o tome da je koronavirus potencijalno nastao u laboratoriju u središnjem kineskom gradu Wuhan. Hu Xijin, urednik nacionalnih novina Global Times, kaže da što više "ranijih potvrđenih slučajeva bude pronađeno u SAD-u i Europi, to će Trumpovoj administraciji biti sve teže optužiti Kinu za porijeklo novog koronavirusa". Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Michael Melham, gradonačelnik New Jerseyja, rekao da vjeruje da se zarazio s virusom u studenom, prije nego su otkriveni slučajevi zaraze u Wuhanu, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


57 novozaraženih i troje preminulih u Republici Srbiji

15:18 - U Republici Srbiji je do danas u 15 sati potvrđeno ukupno 9848 slučajeva zaraze koronavirusom. Od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 5521 osobe od kojih je 57 pozitivno, prenosi Kurir. Do 15 sati u Republici Srbiji testirano je ukupno 122.995 osoba. Hospitalizirano je 1710 osoba, dok je na respiratoru trenutno 46 pacijenata. Iziječeno je 2160 oboljelih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 3 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 206.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Broj umrlih Šveđana od covida-19 prešao 3000

15:13 - Broj smrti od covida-19 u Švedskoj prešao je 3000, objavio je danas zavod za javno zdravstvo, što je daleko najviše od svih skandinavskih zemalja. Broj žrtava dosegnuo je 3040, u odnosu na 2941 u srijedu. Švedska je imala blaži pristup u borbi protiv epidemije koronavirusa, ostavivši otvorenima većinu škola, trgovina i restorana te oslonivši se na dobrovoljne mjere fizičke udaljenosti i pojačane higijene. Umrlih Šveđana je razmjerno daleko više nego u Danskoj, Norveškoj i Finskoj gdje su vlasti poduzele strože mjere. No, manje ih je u odnosu na Veliku Britaniju, Francusku i Španjolsku u kojima je također uvedena karantena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: IBL/Shutterstock Editorial / Profimedia

Osječka gradska uprava pozvala roditelje da dovode djecu u vrtiće

15:12 - Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš danas je pozvala roditelje da bez straha od ponedjeljka, 11. svibnja dovode djecu u vrtiće. Unatoč "nizu neprovjerenih i dobrim dijelom netočnih informacija u vezi rada i usluga ustanove Dječji vrtić Osijek“, Gamoš je kazala kako roditelji od 11. svibnja, što je Nacionalni stožer odredio kao početak rada vrtića, slobodno i bez straha mogu nastaviti koristiti usluge vrtića, jer se strogo poštuju sve epidemiološke mjere. Napomenula je kako je stav Nacionalnog stožera civilne zaštite da roditelji djecu ne moraju dovoditi u vrtić samo preporuka, a ne obvezujuća odluka. Podsjetila je da su, otkako traje epidemija koronavirusa, vrtići bili otvoreni za sve roditelje koji nisu imali drugih načina zbrinjavanja djece, a u tom razdoblju je u vrtićima svakodnevno bilo između 15 i 65 djece.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZJZ objavio upute za rad ugostiteljskih objekata, moći će raditi do 23 sata

15:08 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute za rad ugostiteljskih objekata. Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima, potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba. Opširnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Popuštanje mjera u Ujedinjenom Kraljevstvu ići će s maksimalnim oprezom

15:01 - Boris Johnson je rekao kabinetu da će vlada "napredovati s maksimalnim oprezom" u razmatranju bilo kakvog ublažavanja mjera zaključavanja. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva je rekao da vlada neće učiniti ništa što bi riskiralo dolazak drugog vrhunca i da će se "na svakom koraku" voditi znanošću i podacima. Također je rekao da će vlada pomno pratiti utjecaj bilo kakvog ublažavanja mjera socijalnog distanciranja te da neće oklijevati u pooštravanju pravila ako to bude potrebno, javlja BBC.

Image
Foto: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cjepivo američke tvrtke odobreno za drugu fazu istraživanja

14:55 - Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je cjepivo Moderne za novi koronavirus kako bi se moglo nastaviti s drugom fazom istraživanja, objavila je tvrtka danas u priopćenju za javnost. Očekuje se da će sljedeća faza istraživanja početi uskoro, rečeno je. Cjepivo mRNA-1273 je prvo američko cjepivo s kojim su započela klinička ispitivanja u Sjedinjenim Državama. Moderna je rekla da finalizira protokol za treću fazu studije koja bi trebala započeti početkom ljeta, javlja CNN.


Pakistan ublažava mjere iako vrhunac epidemije tek slijedi

14:34 - Pakistan je danas objavio plan ublažavanja gotovo svih mjera za borbu protiv koronavirusa osim zabrane javnog prijevoza usprkos rastu broja zaraženih i preminulih. Premijer Imran Khan rekao je da se restrikcije ukidaju od subote. Istaknuo je da je ta odluka donesena kako se ne bi ugrozili životni uvjeti milijuna ljudi, u državi u kojoj gotovo 40 posto stanovništva živi u siromaštvu. Otvorit će se ključni gospodarski sektori poput poljoprivrede, građevine, proizvodnje i maloprodaje, objavio je ministar za planiranje Asad Umer. Javni prijevoz, što uključuje vlakove i zrakoplove, ostaje zaustavljen. Do 15. srpnja se odgađa otvaranje obrazovnih institucija, rekao je ministar obrazovanja Šafkat Mehmud.

Image
Foto: ARIF ALI / AFP / Profimedia

Ove odluke objavljene su dan nakon što je Pakistan zabilježio gotovo 1,5 tisuća novih zaraza, što je rekord za tu državu koja broji više od 212 milijuna stanovnika. U Pakistanu je zaraženo više od 23 tisuće ljudi, a preminulo je njih 550, pokazuju službene statistike. U ponedjeljak je u Islamabad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigao zrakoplov s pakistanskim državljanima. Od 209 ljudi pozitivno je bilo njih čak 105. Pakistan razmatra i dopuštanje molitvi u džamijama, u vrijeme svetog mjeseca Ramazana.


Porast gladi u SAD-u

14:32 - Više nego jedno od pet kućanstava u Sjedinjenim Državama bori se kako bi osiguralo dovoljne količine hrane, pokazalo je istraživanje istraživačke skupine Brookings Institution. Pandemija je ostavila desetine milijuna nezaposlenih u SAD-u, a mnogi sada traže pomoć od dobrotvornih organizacija i banki hrane, javlja BBC.


U Škotskoj je porastao broj smrtnih slučajeva za 59

14:26 - U posljednjih 24 sata u Škotskoj je zabilježeno dodatnih 59 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u bolnici. Ukupan broj je porastao na 1762. To ne uključuje smrtne slučajeve u zajednici, na mjestima poput domova za skrb, gdje najnoviji podaci pokazuju kako je većina smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19, javlja BBC.

Image
Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Šestero novozaraćenih u Hrvatskoj

14:05 - U proteklih 24 sata novih je šest slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a preminula je još jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Šest je novooboljelih osoba u zadnja 24 sata u Hrvatskoj, a njihov ukupan broj je 2125", kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Do sada su testirane 41.930 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 877. Na bolničkom liječenju je 195 soba, devet manje nego prethodnog dana, a na respiratoru je 13 bolesnika.

Novih je 40 bolesnika ozdravilo od zaraze koronavirusom, ukupno je dosada 1641 ozdravljenih. U samoizolaciji se nalazi 18.081 osoba. Grba Bujević izvijestila je da je od sinoć u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminula jedna osoba, pa je ukupan broj preminulih od koronavirusa 86. Gospođa je bila 1949. godište i imala je cijeli niz kroničnih bolesti.

Omogućuje se rad autoškola i stavlja se izvan snage o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta, rekao je ministar Davor Božinović.

O slučaju na Braču

"Radi se o pacijentu koji je bio u bolnici u Splitu, vratio se kući, više ga je sugrađana posjetilo, jedna je sada pozitivna. U međuvremenu je pacijent premješten u dom na otoku Braču. Uzeto je 40 briseva, većina nije bila u bliskom kontaktu s gospodinom i dvoje ljude koji su ga posjetili nakon što se vratio na Brač", rekao je Capak.

O radu ugostiteljskih objekata

"Dakle, očito je potrebno reći informaciju da je danas tijekom prijepodneva objavljene upute za rad ugostiteljskih objekata i rekao bih da se ne radi o popuštanju nego imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo krenuti u rad ugostiteljskih objekata. Nema tu nikakvih spornih elemenata. Ima jedna razlika, bilo je rečeno da će se pustiti samo oni koji imaju terase, no kako imamo jako puno objekata koji to nemaju, posebno restorani, donesena je odluka da će se pustiti rad objekata i koji nemaju terasu, ali uz propisanu distancu", rekao je Capak.

Pravobraniteljica za djecu je pozvala na razmatranje odluke o natjecanju učenika. "Moram se informirati, ne znam sve, kada se radi o natjecanjima onda iz više županija dolaze djeca na mjesto gdje se natjecanje obavlja. Moram se šire informirati da bih odgovorio. Što se tiče testa znanja, on se provodi u zatvorenom prostoru, dolazi više djece, moram se informirati vezano za to", rekao je Capak.

"Povoljna epidemiološka situacija mora biti udovoljena za ukidanje propusnica. Mora se nastaviti ovakav povoljni trend na osnovi kojeg će donijeti odluku. Može doći do potpunog ukidanja", kaže Božinović.

O izborima

"Da", rekao je Capak na pitanje bi li se mogli u ovom trenutku održati izbori s obzirom na epidemiološku situaciju.

Upitan o odlucio o otvaranju škola, Božinović je rekao da je bio na sastanku Vlade, "pozivam vas da popratite što su o tome rekli Divjak i premijer. Vjerujem da će ona nakon sjednice dati dodatna objašnjenja."


WHO: 60 posto više hitnih poziva zbog obiteljskog nasilja u Europi

13:55 - Hitne službe diljem Europe zabilježile su do 60 posto više poziva žena žrtava bračnog nasilja tijekom mjera ograničenja kretanja u sklopu borbe protiv novog koronavirusa, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). WHO navodi da se broj slučajeva nasilja u obitelji povećava tijekom kriznog razdoblja, posebice uz mjere ograničenja kretanja pokrenutih zbog obuzdavanja širenja novog koronavirusa.


Crncima i Pakistancima prijeti veća vjerojatnost smrti od covida-19

13:33 - Crnci i ljudi bangladeškog i pakistanskog podrijetla imaju znatno veći rizik da umru od covida-19 nego bijelci, objavio je danas britanski statistički ured. Koristeći modele prilagođene nizu socioekonomskih čimbenika, statistički ured navodi da je jasno kako postoje značajne razlike u opasnosti od covida-19 među različitim etničkim skupinama. "Rizik smrti povezane s koronavirusom (covidom-19) među nekim etničkim skupinama znatno je viši nego među bjelačkim stanovništvom", objavio je državni statistički ured (ONS).


Splitski SDP poziva na odgovornost zbog Doma za starije i nemoćne osobe

13:12 - Splitski SDP-ovci danas su na konferenciji za novinare još jedanput istaknuli kako je bitno da javnost bude jasno i nedvosmisleno upoznata s izvješćem o obavljenom nadzoru u Domu za starije nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, iz kojeg je umrlo 18 štićenika zaraženih koronavirusom. Čelnik splitskog SDP-a Goran Kotur rekao je kako mu je žao i da je "sramotno što naši zemaljski zaštitnici u epidemiji ne koriste sve resurse koje imaju na raspolaganju da nas zaštite" te da u zadnje vrijeme kompromitiraju svoju poziciju, pogotovo u slučaju Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Ustvrdio je kako ono što su govorili prije par tjedana sada opovrgavaju i tako demantiraju sami sebe na županijskoj i nacionalnoj razini.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:10 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od utorka su negativni, a u obradi je još 63 uzorka poslanih na analizu u srijedu. Ukupno je 115 zaraženih, 65 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2131 uzoraka. S današnjim danom hospitalizirano je 11 pozitivnih pacijenta, 10 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran. Ukupno je 564 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 31 slučaj kršenja samoizolacije.


U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih

12:39 - U Primorsko-goranskoj županiji samo je 21 osoba s prisutnim koronavirusom. U toj županiji ni danas nema novozaraženih. Do sada je ozdravilo ukupno 49 osoba, samo od jučer njih troje, a narednih dana očekuje se daljnji rast broja izliječenih.


U Zagrebu nema novozaraženih

12:21 - U Gradu Zagrebu nije potvrđeni nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ozdravilo je do sada 407 osoba.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nema novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:01 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije devet dana zaredom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada su ukupno izliječene 92 osobe, a četiri su preminule.


Četvero novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:58 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno je četiri novozaražene osobe, iz Splita 1, Imotskog 1, Solina 1 i Nerežišća 1. Među novozaraženima 3 osobe su iz samoizolacije dok je jedna osoba zdravstveni djelatnik, njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj koja se već 14 dana nalazi u samoizolaciji i nije u kontaktu sa djelatnicima niti korisnicima doma. Nakon isteka 14 dana osoba je testirana i njen nalaz na Covid-19 infekciju je pozitivan. U odnosu na jučerašnji dan još je 49 osoba ozdravilo te je do sada ukupno izliječeno 371 osoba. 68 osoba je hospitalizirano. 142 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 8 osoba je na respiratoru.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Varaždinskoj županiji nema novozaraženih

11:54 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Četiri nove osobe su ozdravile. Ukupno je do sada oboljelo 47 osoba, a ozdravilo je njih 36. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi 8 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu još uvijek se liječe tri osobe s našeg područja. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, a time ukupno do sada 1692 osobe.


Putnički vlakovi ponovno voze od 11. svibnja

11:39 - Javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak 11. svibnja, u sklopu treće faze popuštanja protuepidemijskih mjera, priopćile su u četvrtak Hrvatske željeznice. Ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovat će osim teretnih vlakova više od 400 vlakova za prijevoz putnika. Tijekom cijele krize izazvane koronavirusom željeznički teretni prijevoz tekao je bez prekida.


Uber otpušta 3700 radnika

11:37 - Američka tvrtka za usluge prijevoza Uber izvijestila je da će zbog utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje otpustiti 3700 radnika koji rade puno radno vrijeme.


Zaraženi štićenik i zaposlenica doma za starije u Koprivnici

11:18 - U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o štićeniku i zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Dosad su zabilježena 74 slučaja, 24 osobe su ozdravile.

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kina optužuje Pompea da iznosi laži o njezinim postupcima u pandemiji

11:16 - Kina je optužila američkoga državnog tajnika Mikea Pompea da jednom laži pokušava prikriti druge u svojim neprekidnim napadima na Peking zbog pandemije koronavirusa. Te je komentare iznijela glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, koja je ponovila da je Peking bio transparentan u pogledu izbijanja epidemije covida-19 u Kini potkraj prošle godine te da američki političari Kinu neutemeljeno optužuju.


U Osječko-baranjskoj županiji nema novozaraženih

10:59 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obavljeno je testiranje na koronavirus čak 168 uzoraka i ni jedan nije pozitivan. Lijepa je vijest također da je od jučer još jedna osoba izliječena, što je već 101 izliječena osoba od ukupno 130 do sada oboljelih na području Osječko-baranjske županije, javlja SiB.

U KBC-u Osijek i dalje je devet osoba na liječenju, od kojih je jedna na respiratoru, dok u Općoj županijskoj bolnici Našice na liječenju nema oboljelih od COVID-19. U zadnja dva dana nije promijenjen ni broj osoba u samoizolaciji, ostao je na 210 osoba, a kao i ranijih dana policija je provjeravala poštivanje ove mjere. Provjerom dvije dojave građana utvrđeno je kršenje mjere samoizolacije u jednom slučaju (u Našicama), a u 56 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.


U Ličko-senjskoj županiji nema novozaraženih

10:57 - Devetnaesti dan zaredom nema novozaraženih osoba u Ličko-senjskoj županiji, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 4 osobe uzimanjem uzoraka, pristigla su 4 negativna nalaza testiranja te se tijekom dana očekuju rezultati za 4 uzeta uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 343 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 175 osoba.


U Rusiji ponovno rekordan broj zaraženih u jednom danu

10:42 - Rusija je danas zabilježila novih rekordnih 11.230 slučajeva novog koronavirusa u jednom danu te je sveukupni broj zaraženih skočio na 177.160. Ruski stožer za koronavirus je priopćio da je tijekom noći umrlo 88 ljudi te se broj umrlih u Moskvi, epicentru epidemije, popeo na 1625. U ruskoj prijestolnoci su tijekom noći zabilježena 6703 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin je dan ranije kazao da se broj novozaraženih povećava zbog povećanog broja testiranja. Rusija je pretekla Njemačku i zauzela peto mjesto u svijetu po broju zaraženih. Unatoč širenju pandemije zemlja se službeno priprema da 12. svibnja počne postupno ukidati mjere izolacije koje su na snazi od kraja ožujka.

Image
Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Profimedia

U Vinkovcima pacijentica zbog pogoršanog stanja ponovno hospitalizirana

10:35 - Ranije otpušten pacijent iz vinkovačke bolnice je zbog pogoršanja simptoma izazvanih koronavirusom ponovno vraćen u bolnicu, priopćeno je danas iz vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite. Riječ je o pacijentici starije životne dobi koja je, neslužbeno se doznaje, ranije bila otpuštena iz bolnice na kućno liječenje, a kako joj se u međuvremenu vratila temperatura, zbog predostrožnosti je ponovno hospitalizirana.

To je trenutačno jedini hospitalizirani pacijent na području najistočnije hrvatske županije, gdje u posljednja 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je time već devet dana županija bez novozaraženih. Do sada je oboljelo 40 osoba, u zadnja 24 sata izliječene su još dvije osobe pa se brojka izliječenih popela na 28. U protekla 24 sata testirano je 38 osoba, ukupno 1.308, a u samoizolaciji su 434 osobe.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:31 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 37. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 303 osobe, 47 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 607 osoba, izvijestili su iz lokalnog stožera.


Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

10:30 - Na području Šibensko-kninske županije peti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Do danas je u županiji oboljelo 90 osoba, a oporavilo se njih 63, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice liječe se u KBC Split i sva tri su na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 93 osobe, od čega je 23 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1612 uzoraka.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

7.5.2020. Prosvjed zaposlenika tvrtke Zeleni Grad u Šibeniku zbog navodnih otkaza, smanjenja radničkih prava i najave smanjenja plaća

Žena na Braču oboljela od Covida-19

Na Braču je jedna starija ženska osoba, treće životne dobi, iz Nerežišća oboljela od Covida-19 i trenutno se nalazi u Kliničkom bolničkom centru Split na liječenju. Vijest je objavio Krizni stožer otoka Brača uz napomenu kako se nalaz druge osobe koja je imala simptome i bila podvrgnuta testiranju još očekuje, javlja Slobodna Dalmacija. "U tijeku su svi propisani postupci i procedure koje provode zdravstveni djelatnici u suradnji s našom epidemiološkom službom. Ušlo se u trag svim kontaktima koji će biti stavljeni u samoizolaciju nakon čega će se obaviti i dodatna testiranja“, pojasnio je Krizni stožer.


Nema novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:18 - Dvanaesti dan zaredom nema novozaraženih osoba koronavirusom na području Zadarske županije, a broj ozdravljenih popeo se na 67, izvijestio je jutros Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Do sada je testiran 1901 uzorak, a tijekom jučerašnjeg dana 86 uzoraka. Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je hospitalizirana samo jedna osoba. Aktivni nadzor provodi se nad 787 stanovnika, a istekao je za 2699 osoba.


U Krapinsko-zagorskoj županiji nema novozaraženih

10:14 - Na području Krapinsko-zagorske županije već deveti dan uzastopce nije zabilježena ni jedna novozaražena osoba koronavirusom, a u proteklau protekla 24 sata ozdravila je još 1 osoba; iz Desinića. Ukupan broj ozdravljenih osobaje 93, atrenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 45. Dosad su testirana1954 uzorka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 40 osoba. U protekla 24 sata uzeta su 93 brisa, od kojih je 88 negativno, a za preostalih 5 još se čekaju rezultati, javili su iz lokalnog stožera.


Nema novozaraženih u Istri

9:44 - Unutar 24 sata u Istarskoj županiji je ispitano 76 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Trenutno je na ispitivanju 19 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, javljaju iz istarskog stožera.


Veliki pad zaposlenosti u Hrvatskoj

9:03 - Krajem travnja je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) bilo gotovo 25 tisuća osiguranika manje nego lani, što svjedoči o padu zaposlenosti zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa i to prije svega u ugostiteljstvu, turizmu i prerađivačkoj industriji.

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Još tri smrtna slučaja u Republici Srpskoj

9:01 - U protekla 24 sata u Republici Srpskoj preminula su tri muškarca kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Preminuli su sedamdesetosmogodišnji pacijent iz Čelinca, šezdesetšestogodišnji pacijent iz Dervente i osamdesetsedmogodišnji pacijent iz Banje Luke. Svi preminuli su imali više kroničnih oboljenja. Tijekom jučerašnjeg dana objavljeno da je u za 24 sata preminulo šest osoba na području RS-a. Ukupan broj smrtnih slučajeva u BiH trenutno iznosi 89, javlja Klix.


Lijekovi protiv zgrušavanja mogli bi pomoći u teškim oblicima covida-19

8:46 - Lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi mogli bi pomoći u teškim slučajevima covida-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu. Otkriće tima iz njujorške bolnice Mount Sinai moglo bi pomoći rješavanju velikog problema s kojim se susreću liječnici širom svijeta u liječenju oboljelih od koronavirusa - stvaranju ugrušaka koji kompliciraju teške oblike bolesti koje je ionako teško liječiti. Tim je objavio da nastavlja istraživanja djelovanja antikoagulanata kako bi otkrio koji od njih i u kojoj dozi djeluje najbolje.

"Pacijenti koji su primali antikoagulante bili su bolje od onih koji nisu", kazao je dr. Valentin Fuster, ravnatelj Mount Sinai Heart za CNN. "Već to ima implikacija. Ljude bi, vjerujem, trebalo liječiti antitrombocitnim lijekovima", dodao je. Rezultati još nisu dovoljno jasni za nedvosmislene preporuke i tim napominje da je veća vjerojatnost da će se lijekovi protiv zgrušavanja krvi davati teže oboljelima od covida-19.


Britanija se priprema na prvu fazu popuštanja mjera

7:27 - Vlada Velike Britanije ima nacrt od 50 stranica koji sadrži prvu fazu popuštanja epidemioloških mjera. Vlada će postupno ublažavati mjere od svibnja do listopada, javlja Mirror.

Image

Britain's Prime Minister Boris Johnson pauses for a minute's silence to honour UK key workers, including NHS staff, health and social care workers, who have died during the coronavirus outbreak inside 10 Downing Street, central London on April 28, 2020. Britain's health ministry on April 27 the total toll of those having died after testing positive for COVID-19 in hospital rose to 21,092. The figure includes 82 staff from the National Health Service and 60 social care workers, according to minister Matt Hancock., Image: 515673840, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stefan Rousseau / AFP / Profimedia

Za ponedjeljak premijer Boris Johnson planirao je vraćanje zaposlenih u urede, a krajem svibnja i početkom listopada povratak djece u škole. Krajem kolovoza slijedi otvaranje kafića i pubova.

Inače, Velika Britanija je prestigla Italijz po broju mrtvih s više od 30.000 žrtava koronavirusa. S tim brojkama, postala je najpogođenija država u Europi.


Britanski umjetnik Banksy odaje priznanje zdravstvenim radnicima

7:15 - Tajanstveni britanski umjetnik Banksy odao je priznanje zdravstvenim radnicima novim djelom u općoj bolnici Southampton, a platno čija je slika objavljena na njegovu Instagramu u srijedu postavljeno je kao priznanje zaposlenicima te bolnice u borbi protiv koronavirusa.

Slika prikazuje malog dječaka u majici kako kleči pokraj kante za smeće. On je svoje uobičajene heroje igračke Batmana i Supermana, koji su odbačeni u kanti, zamijenio novim herojem - medicinskom sestrom. Poput Supermana i sestra ima ispruženu ruku i nosi masku za lice, kapu i pregaču sa znakom crvenog križa, što je jedini element u boji na crno-bijelom platnu.

Prema BBC-iju, umjetnik je uz platno ostavio poruku bolnici u kojoj piše "Hvala na svemu što činite. Nadam se da će malo razvedriti prostor, iako je crno-bijelo."


Talijanski znanstvenici tvrde da imaju cjepivo protiv koronavirusa

7:00 - Talijanski znanstvenici tvrde da su razvili cjepivo koje može neutralizirati koronavirus u ljudskim stanicama. Kako prenosi Independent, testovi provedeni u rimskoj bolnici Lazzaro Spallanzani, specijaliziranoj za zarazne bolesti, stvorili su antitijela kod miševa koja djeluju i na ljudske stanice.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

06.11.2019., Sibenik - U prostoru Zavoda za javno zdravstvo pocelo je cjepljenje protiv gripe. Ove je godine nabavljeno cetverovalentno cjepivo VaxigripTetra koje sadrzi cetiri podtipa virusa i to virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

"Ovo je najnaprednija faza ispitivanja cjepiva protiv kandidata kreiranog u Italiji", rekao je Luigi Aurisicchio, izvršni direktor Takisa, tvrtke koja radi na liječenju. "Prema bolnici Spallanzani, koliko znamo da smo prvi u svijetu do sada, pokazali smo neutralizaciju koronavirusa cjepivom", rekao je talijanskoj novinskoj agenciji Ansa. "Očekujemo da će se to dogoditi i kod ljudi."

"Ljudski testovi se očekuju nakon ovog ljeta", rekao je g. Aurisicchio. Dodao je: "Naporno radimo na cjepivu koje dolazi iz talijanskog istraživanja, s talijanskom i inovativnom tehnologijom, testirano u Italiji i dostupno svima. "Da bismo postigli ovaj cilj, potrebna nam je podrška nacionalnih i međunarodnih institucija i partnera koji nam mogu pomoći u ubrzavanju procesa.“

Nakon jednog cijepljenja, miševi su razvili antitijela koja mogu blokirati virus da inficira ljudske stanice, tvrdi gospodin Aurisicchio.


Trump: Koronavirus je gori od Pearl Harbora

Epidemija koronavirusa od koje je u Sjedinjenim Državama umrlo gotovo 72.000 ljudi, "gora je" od napada na Pearl Harbor i od napada 11. rujna, rekao je u srijedu Donald Trump dok Europa polako izlazi iz izolacije i vraća se u normalu koju nagovješćuje i skori nastavak njemačkog nogometnog prvenstva.

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Ovo je dosad najgori napad na našu zemlju. Gori od Pearl Harbora", rekao je Trump podsjetivši na neočekivani napad Japana na američku vojnu bazu na Havajima 1941. nakon kojega su Sjedinjene Države odlučile ući u Drugi svjetski rat.

"Ovo je gore od Svjetskog trgovačkog centra", dodao je, misleći pritom na napade 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.


Američka frizerka završila u zatvoru zbog rada u vrijeme epidemije

Frizerka u Teksasu osuđena je na sedam dana zatvora zbog toga što je imala otvoren salon u vrijeme epidemije novog koronavirusa i tako prekršila propise uvedene radi njezina suzbijanja a vlasti te američke države u srijedu su ocijenile kaznu "pretjeranom".

Image

A hairdresser attends to a customer at the "1001 Haar" studio in central Copenhagen on April 22, 2020 amid the Cavid-19 corona virus pandemic. Denmark has started to ease restrictions for local buisnesses after a lockdown due to the Covid-19, Corona vius pandemic. Schools reopened last week and this week saw tattoo studios, hair dressers and small businesses welcome customers in the Danish capital as they re-opened after being shut for five weeks.., Image: 514670588, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Shelley Luther, vlasnica frizerskog salona "Po posljednjoj modi" osuđena je u utorak na saveznom sudu u Dallasu koji joj je 28. travnja naredio da se mora pridržavati propisa o izolaciji što su ga u isto vrijeme donijeli grad, okrug i država.

"Nastavila je s radom sedam dana, sve do ove rasprave" a primala je više mušterija na dan, navodi se u presudi. "Nije se pokajala niti je rekla da joj je žao", istaknuo je sudac koji joj je propisao i novčanu kaznu u iznosu od 1000 dolara za svaki od sedam dana koliko je bila u prekršaju.

Njezina je odvjetnica odmah najavila žalbu.


Đikić: Mi smo prvi s mogućim lijekom

Hrvatski znanstvenik i direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić sa svojim je timom otkrio potencijalnu slabu točku novog koronavirusa koja bi omogućila dvostruku terapijsku strategiju - zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatski biolog Ivan Đikić Photo: Grgo Jelavić/PIXSELL

"Taj jedan koncept i novu ideju nitko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će imati dvostruko djelovanje i na virus i na poticanje imunološkog odgovora", rekao je Đikić u sijedu za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je to otkriće velik korak prema pronalasku lijeka jer ne možemo uspjeti u liječenju protiv Covida ako ne znamo ništa o tom virusu. Dosad su u liječenju teško oboljelih pacijenata korišteni lijekovi proizvedeni za liječenje drugih bolesti, ali, ističe Đikić, ne postoji niti jedan lijek koji je pokazao djelotvornost kod kritičkih kliničkih ispitivanja.

"Ovo je sada šansa da prvi put stvaramo nešto što je unikatno i fokusirano na virusni enzim i na temelju toga možemo stvoriti efikasniji i specifičniji lijek za ovu vrstu virusa", istaknuo je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo