EU ŽELI UVESTI VIZE AMERIKANCIMA ZBOG - HRVATSKE! / To bi možda već i učinili da se nije ispriječio jedan važan razlog

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prema europskom zakonodavstvu, EU uvodi vize onim zemljama koje imaju vize za bilo koju od njenih članica, a SAD je zadržao vizni režim za Hrvatsku, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar

15.7.2020.
14:12
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta pozvali su Europsku komisiju da osigura provedbu načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, Sjedinjene Države još uvijek nisu uvele vize za hrvatske, rumunjske, bugarske i ciparske državljane, pa su europarlamentarni zastupnici upozorili da takvo stanje traje od 2014., a da je prema zakonodavstvu EU-a, obvezno uspostaviti vizni reciprocitet najviše dvije godine od proglašavanja njegova izostanka.

Image
BOŽINOVIĆ: /

'Aktivno radimo na pitanju putovanja u SAD bez vize, na bilateralnoj razini'

Image
BOŽINOVIĆ: /

'Aktivno radimo na pitanju putovanja u SAD bez vize, na bilateralnoj razini'

Posebni interesi

Taj je rok prošao još 2016., a otada se promijenilo samo to što su Amerikanci ukinuli vize državljanima Poljske. Europski parlament je zbog toga još 2017. usvojio rezoluciju kojom se traži uvođenje viza za građane SAD-a, ako se državljanima svih zemalja članica EU-a ne osigura putovanje bez viza. Kako bi spriječila diskriminaciju svojih građana, EU treba uvesti vize za sve države koje imaju vize za bilo koju svoju zemlju članicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, do provedbe načela reciprociteta u ovom slučaju nije došlo zbog "posebnih interesa", prije svega vezanih uz gospodarstvo. Naime, tijekom usvajanja rezolucije, mnogi su upozoravali da bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima, mnoge zemlje članice, pa tako i Hrvatska, osjećale štetne ekonomske posljedice, piše Jutarnji.

Svi se moraju složiti

Zastupnici Europskog parlamenta se sada pozivaju na načelo solidarnosti među članicama EU-a te na institucionalno pitanje, jer su u ovom slučaju ovlasti na strani Europske komisije. Ako bi Komisija predložila uvođenje viza za Amerikance, ono bi stupilo na snagu tek ako Europski parlament ili Vijeće ne bi imali ništa protiv. Ovako se radi samo o još jednoj nezakonodavnoj rezoluciji spomenutog odbora, o kojoj će se raspravljati na sljedećoj plenarnoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo