EU ŽELI JEDINSTVENU MINIMALNU PLAĆU ZA SVE ČLANICE: / Što to znači? Pa, minimalac u Hrvatskoj bi trebao porasti za 400 kuna

Image

Kako postoje goleme razlike među primanjima na Starom kontinentu, a Bruxelles zna da nema ni ovlasti određivati plaće u zemljama članicama,

17.1.2020.
10:47
VOYO logo

Europska unija zadala si je novi veliki zadatak - uspostaviti jedinstvenu minimalnu plaću na razini EU, piše u petak Večernji list navodeći da bi minimalac u Hrvatskoj trebao rasti za 400 kuna. Kako postoje goleme razlike među primanjima na Starom kontinentu, a Bruxelles zna da nema ni ovlasti određivati plaće u zemljama članicama, Europska komisija planira propisati kriterije koje će vlade morati zadovoljiti pri postavljanju te plaće, navodi dnevnik.

U utorak su predstavljene prve konture plana, a u europskim se krugovima navodi da bi glavni kriterij trebao biti taj da ona mora iznositi najmanje 60 posto medijalne plaće u pojedinoj zemlji. No taj je prijedlog naišao na otpor, i to, paradoksalno, na sjeveru Europe gdje su socijaldemokratske tradicije najsnažnije pa je implementacija ove mjere upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLAĆE U HRVATSKOJ: /

Svaki deseti građanin radi za manje od 3300 kuna, a evo koliko zarađuje 10% najplaćenijih

Image
PLAĆE U HRVATSKOJ: /

Svaki deseti građanin radi za manje od 3300 kuna, a evo koliko zarađuje 10% najplaćenijih

Najmanju plaću u EU ima Bugarska

Jedan od glavnih ciljeva EK pod vodstvom Ursule von der Leyen ovom je mjerom smanjiti iseljavanje radnika s istoka na zapad Unije, a za nju posebno lobira utjecajni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans koji je prošle godine umalo postao šef tog tijela. Večernji podsjeća da najvišu minimalnu plaću u EU, više od dvije tisuće eura, ima Luksemburg, a najmanju Bugarska, u kojoj najmanje plaćeni radnici mjesečno zarade tek nešto više od 300 eura bruto.

Image
Foto: Pixsell

25.04.2016., Osijek .Kovanice hrvatske kune. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

EU želi minimalnu plaću vezati za medijalnu jer mnogi vjeruju da taj iznos bolje oslikava realni život od prosječne plaće. Razlika je između ta dva iznosa u tomu što je prosječna plaća aritmetička sredina svih iznosa, dok je medijalna plaća srednja, ona od koje jednak broj ljudi ima veći i manji iznos. Tako je u Hrvatskoj prosječna bruto plaća u listopadu 2019. iznosila oko 8800, a medijalna, u ovom slučaju ključna, 7382 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je situacija dosta zanimljiva: Vlada HDZ-a dizala je već nekoliko puta propisanu minimalnu plaću, a od 1. siječnja 2020. ona iznosi malo više od četiri tisuće kuna bruto (3250 neto). To znači da minimalna bruto plaća u Hrvatskoj iznosi 55 posto medijalne plaće u Hrvatskoj pa je Hrvatska blizu granice koju želi Bruxelles, ali još je nije dosegnula. Da bi je dosegnula, bruto minimalna plaća morala bi biti 400-tinjak kuna veća, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo