EU / sutra o datumu za Srbiju

Došao je i taj dan

21.4.2013.
21:14
VOYO logo

Savet ministara Evropske unije raspravljaće sutra u Luksemburgu o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji.

Ministri će na početku dvodnevnog zasedanja saslušati izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton vezano za dogovor o predlogu sporazuma Beograda i Prištine koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eštonova bi izveštaj trebalo da podnese oko 9,00 sati.

Ministri će nakon toga raspravljati da li je Srbija ispunila uslove koje je Savet propisao u decembru prošle godine i nakon toga odlučiti da li da preporuče da se na samitu u Briselu ovog juna Srbiji odredi datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti uslovi zahtevaju uspostavljanje "vidljivog i trajnog napretka" u odnosima Beograda i Prištine i nastavak unutrašnjih reformi.

Na osnovu onoga što Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora i uvida u izveštaj visoke predstavnice, praktično nema sumnje da će odluka Saveta biti pozitivna, a biće javno saopštena već oko podne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i vlada članica EU koji će se 28. juna okupiti na samitu u Briselu.

- Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, Srbija će već ove godine početi pregovore - rekao je neimenovani visoki diplomatski izvor jedne od članica EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, ono što donekle brine je primena sporazuma, zbog čega će u preporuku biti ugrađena klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da u celosti primeni briselski dogovor.

On je naveo da Savet vidi dva moguća problema u sprovođenju sporazuma, od kojih je prvi - otpor lidera Srba sa severa Kosova, koji su poručili da ne privataju briselski papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, neke zemlje članice, među kojima su Nemačka i Holandija, nameravaju da na sastanku Saveta zatraže da se srpski državni vrh jasno odredi prema ratnim zločinima iz devedesetih, a naročito prema genocidu u Srebrenici.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo