EU ĆE POMOĆI U PRVEDBI ARBITRAŽNE ODLUKE: / Juncker naložio Timmermansu da posreduje u sporu između Hrvatske i Slovenije

Image
Foto: AFP
27.11.2017.
16:27
AFP
VOYO logo

Glasnogovornik je rekao da je Juncker o graničnom problemu i onome što je slijedilo nakon objave odluke arbitražnog suda od 4. srpnja razgovarao s premijerima obiju zemalja, Andrejom Plenkovićem i Mirom Cerarom.

"Predsjednik Juncker je ponovio da Europska komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa o graničnom pitanju jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, pa ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je provesti, no Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.

Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon što je u govoru pred Općom skupštinom UN-a Plenković još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar i Plenković razgovarali su u drugoj polovici listopada u Bruxellesu tijekom summita lidera EU-a i nisu uspjeli dogovoriti uvjete i termin za sljedeći sastanak, ali su se složili za nastavak razgovora na tehničkoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo