Poništen natječaj /

Eskalacija skandala: hoće li zagrebački pročistač biti zatrpan fekalijama - od danas nitko ne odvozi smrdljivi mulj!

Još uvijek se čekaju rezultati inspekcije ministarstva zaštite okoliša, a samim time i kazne za odgovorne

8.12.2017.
19:15
VOYO logo

Gotovo je! Kamioni mulj iz pročistača otpadnih voda u Zagrebu više ne voze. Prošli tjedan smo ih snimili kako bez dozvola taj mulj odvoze na međimurska polja. A sada je tvrtka Girk Kalun iz Drniša koja je s gradom Zagrebom imala sklopljen ugovor o odvozu i spaljivanju tog mulja ostala bez dozvole za gospodarenjem otpada koju izdaje ministarstvo zaštite okoliša. Grad Drniš tužio ih je i dobio presudu jer skladištenje i spaljivanje nije bilo u skladu s prostornim planom.

"Mi ćemo svakako zatražiti od tvrtke Girk Kalun da istoga ukloni s područja grada Drniša jer kao što sam maloprije rekao tvrtka koja je imala dozvolu za gospodarenje otpadom to više nema", kazao je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo direktora spomenute tvrtke, u telefonskom razgovoru poručuje kako ne može ništa komentirati jer im na adresu još uvijek nije stigla sudska presuda. I jučer i danas kamioni s muljem su još dolazili.

"Mi ćemo se obratiti nadležnoj inspekciji ministarstva zaštite okoliša da utvrdi činjenično stanje i da im naloži kao što sam već kazao uklanjanje tog mulja koji se sukladno do sada važećoj dozvoli tamo dopremao", kazao je Begonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su imali važeću dozvolu, s gradom Zagrebom sklopili su ugovor vrijedan 50 milijuna kuna kako bi mulj iz pročistača spaljivali u Drnišu. Kako više nemaju dozvole i taj je posao propao.

"U dogovoru smo prekinuli daljnju isporuku mulja. Također ćemo imati jedan sastanak vezanu uz daljnu proceduru. Prema situaciji kakva je iz onog što se vidi iz presude da je oduzeta dozvola to sve navodi ustvari na raskidanje ugovora i raspisivanje ponovnog javnog natječaja", priča Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Pa će tako mulj do tad ostati u Zagrebu.

"Imamo još nešto skladišnih kapaciteta. Nadam se da će nam to biti dostatno dok ne provedemo novi natječaj", naglašava Mirka Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mulj koji na ovom mjestu nastaje sastoji se od fekalija iz domaćinstava, industrijskih voda, na pročistač je spojena i klinička bolnica Dubrava. Prema analizama može se odlagati na poljoprivredno zemljište, ali pod strogo kontroliranim uvijetima i uz potrebne dozvole. Do sad se to radilo nelegalno. Još uvijek se čekaju rezultati inspekcije ministarstva zaštite okoliša, a samim time i kazne za odgovorne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo