Escherichia coli u vrtiću: Zaraženo šest odgajateljica

Tijekom redovitog godišnjeg sanitarnog pregleda u šest odgajateljica Dječjeg vrtića Zlatna ribica iz Kostrene utvrđena je bakterija Escherichia coli.

26.10.2011.
9:08
VOYO logo

Otkriveni tip E.coli u odraslih osoba prolazi bez vidljivih simptoma, no u slučaju djece mlađe od šest godina može imati posljedica po zdravlje.

Prof. dr. Mladen Peršić, pročelnik Odjela za nefrologiju, gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu u riječkoj Klinici za pedijatriju ističe da su pojave zaraze E.coli u djece vrlo rijetke, ali znatno opasnije od običnih viroza poput najčešćih roto-virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infekcija opasna za djecu

"Infekcije E.coli u djece mogu imati posljedice, izazvati teške proljeve i krvavu stolicu. Ono što je posebno nezgodno da zaraza ovom bakterijom može imati posljedice na bubrege. Dakle, radi se o infekciji koja može biti daleko opasnija od virusnih proljeva, no njihov je zarazni potencijal manji. Ipak, pojava u kolektivima poput dječjeg vrtića može biti opasna", objasnio je za Novi list prof. dr. Peršić dodajući da u slučaju zaraze liječnici najprije prate slijed bolesti, a tek se onda odlučuju na eventualno liječenje antibioticima. Epidemiolozi tvrde da otkriveni tip E.coli nema veze s tipom ove bakterije kojim se proljetos u Njemačkoj zarazilo nekoliko tisuća ljudi i koji je pritom odnio nekoliko desetaka života.

Pojavu E.coli potvrdila je i ravnateljica kostrenskog vrtića Ingrid Lončarić dodavši da su nakon otkrivanja E.coli poduzete sve mjere zaštite te da među djecom nema zaraze. Ravnateljica je potvrdila da su odgojiteljice u izolaciji, odnosno na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrtiću nema tople vode!?

Lončarić tvrdi da je broj djece u vrtiću u koji je trenutno upisano 120 djece uobičajen bez obzira na zarazu.

No, strpljenje roditelja čija djeca pohađaju kostrenski vrtić je pri kraju. Roditelji, naime, izražavaju nezadovoljstvo sa smještajem svoje djece u vrtiću koji se polovicom godine pretvorio u gradilište na kojem se probijaju svi zadani rokovi dovršetka. Pritom se zbog radova na vrtićkoj kuhinji koja spada u prvu fazu proširenja hrana dovozi iz Dječjeg vrtića Rijeka dok se dio priprema u suradnji s Osnovnom školom Kostrena. Roditelji navode i da često nema tople vode u vrtiću zbog čega ih pojava E. coli među odgajateljicama još više zabrinjava te razmišljaju o privremenom ispisivanju djece iz vrtića dok radovi ne budu gotovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijenos putem hrane i predmeta

Dr. Avelino Baretić podsjeća da je E. coli uobičajen stanovnik naših crijeva.

"Kad je riječ o zarazi kao u ovom slučaju E.coli se može prenijeti putem hrane i predmeta opće uporabe. Osim toga, kostrenski dječji vrtić radi u otežanim uvjetima što također može biti jedan od razloga zbog kojih se zaraza proširila. No, ono što je najvažnije jest da se nije proširila među djecom što se vidi iz nepromijenjenog broja djece koja pohađaju vrtić", ističe Baretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106170076006 arti-201106090619006 arti-201109070803006 arti-201106090619006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo