ERICSSON NIKOLA TESLA OBJAVIO POSLOVNE REZULTATE, A GOVORILI SU I O JOŠ BRŽEM INTERNETU: / 'Hrvatska za tako nešto ima velik potencijal'

Image
Foto: ENT

Operativna dobit lani je iznosila 102,6 milijuna kuna, 14,5 posto manje u odnosu na 2018.

20.2.2020.
16:39
ENT
VOYO logo

Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2019. godini ostvarila je neto dobit od 102,6 milijuna kuna, što je 9,7 posto manje u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od prodaje skočili za 14,2 posto, pokazuje financijsko izvješće tvrtke objavljeno u četvrtak.

Prihodi od prodaje lani su pak iznosili 1,78 milijardi kuna, što je 14,2 posto više no u 2018. godini. Pritom su rasli u sva tri poslovna segmenta - na domaćem tržištu za 33 posto, na 497 milijuna kuna, u segmentu izvoza za 11 posto, na 254,6 milijuna kuna, a osam posto kada je riječ o uslugama za švedski Ericsson, najvećeg pojedinačnog vlasnika, od kojeg su prihodi u 2019. premašili milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruto dobit je pak iznosila 164,5 milijuna kuna, što je 16 posto više no u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a rezultat je upravo rasta prihoda od prodaje.

Bruto marža zadržala se na 9,2 posto, dok su pak, kako navode iz tvrtke, uslijed povećanog angažmana na razvoju novih i postojećih tržišta, prodajni i administrativni troškovi porasli za 12,3 posto na godišnjoj razini, na 81,8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Implementacija 5G-a kao glavni trend

Operativna dobit lani je iznosila 102,6 milijuna kuna, 14,5 posto manje u odnosu na 2018. godinu, dok je novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio 68,9 milijuna kuna, također manje no u godini prije, kada je dosezao 75,2 milijuna kuna.

"U 2019. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.779,3 milijuna kuna, 14,2% više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast prihoda od prodaje ostvaren na svim tržištima. Tijekom godine usredotočili smo se na modernizaciju mreža naših kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanje našeg tehnološkog vodstva", ističe kompanija u priopćenju i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od glavnih trendova koji je obilježio 2019. godinu je implementacija 5G mreže koju su započeli vodeći europski i svjetski operatori, čime je otvoreno novo poglavlje ICT industrije. U području 5G tehnologije Ericsson je svjetski lider, a Ericsson Nikola Tesla Grupa, s više od 1400 razvojno - istraživačkih stručnjaka (od ukupno 3224 zaposlenika), dio je te globalne priče te svojim aktivnostima na razvoju 5G tehnologije podržava Ericsson u globalnom razvoju najnaprednijih rješenja i usluga."

Image

Vodeći hrvatski operatori prate globalne trendove te je sukladno tome 2019. godinu obilježilo ulaganje u modernizaciju mreže kao pripremu za uvođenje 5G, čiji se početak implementacije očekuje tijekom druge polovice 2020. godine, nakon što regulator objavi uvjete i dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. S Hrvatskim Telekomom uspješno smo završili složeni projekt modernizacije radijske pristupne mreže, čime je značajno poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga ovog operatora te su stvoreni preduvjeti za uvođenje 5G tehnologije. S A1 Hrvatska nastavili smo uspješnu suradnju potpisom okvirnog ugovora koji uključuje modernizaciju i proširenje njihove radijske pristupne mreže korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS). Snažan porast prihoda od prodaje na domaćem tržištu ostvaren je i u segmentu ICT za Industriju i društvo na projektima u području e-Zdravstva, e-Poslovanja (zemljišne knjige i katastar) i javne sigurnosti (nadzor državne granice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ericsson NT je tijekom siječnja ove godine preuzela od korporacije Ericsson potpunu odgovornost za segment upravljanih usluga u izgradnji i održavanju telekomunikacijske infrastrukture HT-a.

Predsjednica Uprave Ericssona NT Gordana Kovačević na konferenciji za medije istaknula je kako je bitno da regulator čim prije objavi uvjete i dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar, a očekuje da bi se to moglo dogoditi u zadnjem kvartalu ove godine, a "možda i prije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mala smo zemlja, ali imamo najmoderniju infrastrukturu'

"I jedan i drugi naš partner, zajedno s nama, i na Ericssonovim tehnologijama, ima veliki potencijal da starta s 5G", kaže Kovačević.

Drž i da Hrvatska ima veliki potencijal, jer, iako smo mala zemlja, naši operatori imaju najmoderniju infrastrukturu, a bazirana je na Ericssonovoj tehnologiji, dok, po njenim riječima, potencijal predstavlja i sama tvrtka Ericsson NT, koja kao informacijsko-komunikacijsko tehnološka kompanija sa svojih gotovo 1.500 stručnjaka razvija i istražuje 4G i 5G tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević dodaje da bi prihodi prema grubim procjenama od te usluge godišnje trebali iznositi oko 500 milijuna kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo