TKO JE NADLEŽAN? / Plenković napao EPPO, a evo što oni kažu: 'U više navrata smo to signalizirali...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'U Hrvatskoj, nacionalno tijelo određeno za rješavanje takvih mogućih sukoba nadležnosti je glavni državni odvjetnik. Prema mišljenju EPPO-a, ovo rješenje ne poštuje obveze iz Uredbe o EPPO-u', naveli su iz EPPO-a u odgovoru

27.2.2024.
14:13
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon izjave premijera Andreja Plenkovića da pretpostavlja da si Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u slučaju Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta po načelu povezanosti želi "protegnuti nadležnost", ali i da ga zanima zašto, s obzirom da, kako je naveo, interes EU-a nije oštećen, upitali smo EPPO zašto smatraju da je taj predmet u njihovoj nadležnosti.

Image
BRZA REAKCIJA /

Pojavile se nove sumnje oko namještanja poslova s obnovom, Ministarstvo kulture tvrdi: 'Sve je po pravilima'

Image
BRZA REAKCIJA /

Pojavile se nove sumnje oko namještanja poslova s obnovom, Ministarstvo kulture tvrdi: 'Sve je po pravilima'

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EPPO ne komentira ovu istragu koja je u tijeku, kako ne bi ugrozio njezin ishod. Općenito, možemo reći sljedeće: Svaku važnu odluku u istrazi EPPO-a, počevši od njenog pokretanja na temelju temeljite pravne analize nadležnosti EPPO-a, nadzire nadležno stalno vijeće", istaknuli su iz EPPO-a.

"Stalna vijeća sastavljena su od tri europska tužitelja iz različitih država članica od one u kojoj se provodi istraga. Time se želi osigurati neovisna i objektivna procjena svakog slučaja. Stalna vijeća prate radnje poduzete tijekom istrage i odlučuju hoće li pokrenuti kazneni progon, odbaciti ili primijeniti pojednostavljeni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki korak u određenoj istrazi mora se odvijati u potpunosti u skladu s Uredbom o EPPO-u, relevantnim nacionalnim kaznenim zakonima i zakonima o kaznenom postupku te podliježe nacionalnom pravosudnom nadzoru", rekli su u odgovoru.

"U pravilu, svaki mogući sukob nadležnosti između EPPO-a i nacionalnih tužitelja mora se riješiti u skladu s Uredbom o EPPO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj, nacionalno tijelo određeno za rješavanje takvih mogućih sukoba nadležnosti je glavni državni odvjetnik.

Prema mišljenju EPPO-a, ovo rješenje ne poštuje obveze iz Uredbe o EPPO-u. Doista je na državama članicama da izaberu tko će riješiti ta pitanja: međutim, imenovano tijelo mora biti nepristrano i, budući da je pozvano primjenjivati pravila prava Unije, mora moći uputiti pitanja za tumačenje tih pravila Europski sud pravde, koji je zadnje tijelo nadležno za utvrđivanje načina primjene tih pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo sudovi mogu prenijeti ova pitanja Europskom sudu pravde, a ne uredi tužiteljstva, bez obzira na to kako su smješteni u nacionalnom sustavu tužiteljstva. EPPO je u više navrata signalizirao Europskoj komisiji da se Hrvatska, kao i druge države članice, ne pridržava ovih načela", naveli su.

POGLEDAJTE VIDEO: Grmoja prorokuje pad Plenkovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo