EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU - 70 HRVATA ZARAŽENO MIŠJOM GROZNICOM: / Evo kako se širi zaraza i kako se možete zaštititi

Image
Foto: Screenshot/RTL

Najviše oboljelih od mišje groznice, njih 40, ima u Primorsko-goranskoj županiji.

1.5.2021.
22:58
Screenshot/RTL
VOYO logo

U Hrvatskoj je sve više oboljelih od mišje groznice. Prošle godine zabilježena su samo tri slučaja, dok je ove godine u prva četiri mjeseca zabilježeno već više od 70 slučajeva. Iako se virus ne prenosi s čovjeka na čovjeka već udisanjem prašine koja sadrži izlučevine glodavaca, epidemiolozi i liječnici pozivaju na oprez.

Građani u strahu

Vijest o sve većem broju zaraženih mišjom groznicom uznemirila je živote građana podno Sljemena. "Znam čovjeka koji je imao mišju groznicu i prebolio ju je uz dosta velike probleme. Bio je u bolnici nekoliko tjedana, jako puno je smršavio", rekao je za RTL DanasBernardo Puzjak iz Bistre. U strahu je i gospođa Bara Car koja je rekla da se boji svega što je zarazno. "A sad, što Bog da! Je li se budem zarazila, netko od ukućana, netko u selu – tko zna", rekla je Car.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je moguće zaraziti se u prirodi, poželjno je nositi maske i rukavice za vrijeme čišćenja podruma i tavana. "Pa odrasli smo s miševima kao djeca. Nije bilo prije tako kako je sada. Sada se svega ljudi boje, ne smije čovjek do čovjeka, ne smiješ se družiti, ne smiješ ništa", rekla je Car.

Najviše oboljelih od mišje groznice, njih 40, ima u Primorsko-goranskoj županiji. Slijedi Ličko-senjska sa 17 oboljelih, Zagreb i Zagrebačka županija sa 11 slučajeva, dok su tri slučaja zabilježena u Karlovačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDAH JE DOVOLJAN ZA ZARAZU: /

U više županija zabilježena mišja groznica - oboljeli imaju vrućicu i mogu završiti na dijalizi; Evo koje mjere pomažu

Image
UDAH JE DOVOLJAN ZA ZARAZU: /

U više županija zabilježena mišja groznica - oboljeli imaju vrućicu i mogu završiti na dijalizi; Evo koje mjere pomažu

'Epidemijska godina'

Voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a, Tatjana Vilibić-Čavlek smatra da će "vjerojatno ova godina biti epidemijska" budući da je već dosad zabilježen povećan broj slučajeva. "Međutim, u kojem će to biti opsegu ne možemo prognozirati", rekla Vilibić-Čavlek.

Prodekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ljubo Barbić rekao je da će ovo biti takozvana mišja godina. "To su godine kada je izrazito brojna populacija mišolikih glodavaca, a upravo su oni rezervoari ovog uzročnika. Ne obolijevaju, ali ga izlučuju urinom, slinom i na taj način kontaminiraju okoliš", pojasnio je Barbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi

Za zarazu je dovoljan samo udah, ali Vilibić-Čavlek je pojasnila da je moguće zaraziti se ako se konzumira hrana ili piće koji su onečišćeni mišjim izlučevinama. Također, dodala je da nije moguć prijenos s čovjeka na čovjeka.

Simptomi mišje groznice slični su gripi, visoka tjelesna temperatura od tri do sedam dana. "A njoj pridruženi simptomi mogu biti glavobolja, izraziti bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice, neki pacijenti imaju crveno podbuhlo lice, crvene oči", rekao je zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporavak od mišje groznice traje nekoliko tjedana ili mjeseci, a vrhunac epidemije očekuje se od kraja svibnja do kolovoza.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo