EPIDEMIOLOŠKE MJERE VRVE NELOGIČNOSTIMA: / Po kavu u restoran, ali ne i u kafić; kladionice zatvorene, ali ne i Lutrija; Stigao odgovor Stožera...

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Po kavu ili čaj građani mogu i dalje otići u obližnji restoran, pivnicu, buffet, krčmu, konobu ili klet gdje je dopuštena isporuka ili dostava,

3.12.2020.
9:43
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su prošle subote na snagu stupile rigoroznije epidemiološke mjere, koje se kolokvijalno nazivaju i "mini lockdownom", mnogi se pitaju kako to da mogu kao i do sada otići u crkvu na misu, ali ne i u teretanu ili u sportsku dvoranu na trening.

No, još je više nelogičnosti i nedosljednosti u nametnutim propisima o zabrani radu ugostiteljskih objekata i kladionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLO JE DETALJNO POJAŠNJENJE NOVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: /

Sajmovi, treninzi, štandovi... Evo što se sve smije, a što ne smije

Image
STIGLO JE DETALJNO POJAŠNJENJE NOVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: /

Sajmovi, treninzi, štandovi... Evo što se sve smije, a što ne smije

Po kavu 'za van' - u pivnicu ili klet

Primjerice, kako piše Novi list, po kavu, sok, čaj ili pivo građani mogu i dalje otići u obližnji restoran, pivnicu, buffet, krčmu, konobu ili klet. Doduše, ne mogu popiti u lokalu, ali je dopuštena isporuka ili dostava, ako je nekomu isplativa. S druge strane, ugostiteljski objekti registrirani kao caffe-barovi ne mogu napraviti to isto, odnosno ne mogu građanima prodati kavu ili čaj (ono što inače isključivo rade) koje će onda kupci ponijeti sa sobom doma, na posao ili će je popiti na ulici i parku.

Proizlazi to iz pojašnjenja novih epidemioloških mjera što ih je jučer Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo lokalnim stožerima. U drugoj od 16 točaka navodi se da je dostava ili isporuka hrane i pića dopuštena samo "ugostiteljskim objektima navedenim u Odluci, tj. ugostiteljskim objektima iz skupine ‘Restorani’, skupine ‘Catering objekti’ i vrste kavana, pivnica, buffeta, krčma, konoba i klet iz skupine 'Barovi'". Pojašnjava se da objektima iz skupine "Objekti jednostavnih usluga" to nije dopušteno te da pojam "piće" obuhvaća i napitke kao što su kava i čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasan odgovor iz Nacionalnog stožera

Na pitanje zašto ugostiteljima nije dopušteno raditi na terasama, iz Nacionalnog stožera odgovorili su za Jutarnji list da "u obzir moramo uzeti trenutno stanje transmisije bolesti, trenutne mjere koje su na snazi, kao i ostale sociodemografske i kulturološke čimbenike populacije".

"Samo za primjer, odlazak u ugostiteljske objekte ne predstavlja jednak rizik u populaciji ili na mjestu u kojem je uspostavljena (ili izražena) lokalna transmisija virusa kao na drugom mjestu gdje to nije slučaj, ili trećem mjestu gdje su u objektima na snazi određene mjere, ili na istom mjestu u različitim godišnjim dobima, a jednak ili sličan princip primjenjiv je i za druge sektore", ne baš jasno su odgovorili iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bazen može, ali ne i igranje tenisa

Također, rad adrenalinskih parkova, bazena i sauna nije obustavljen, ali uz obvezu pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. To znači da građani mogu ići u saunu ili na bazen u zatvorenom, ali da ne mogu vježbati u teretanama. U preporukama se navodi i da je individualno vježbanje na otvorenom dopušteno, no, primjerice, igranje tenisa (sporta u kojem je posve očita fizička distanca onih koji ga igraju) onemogućeno je budući da su rekreacijski centri zatvoreni.

Na pitanje Jutarnjeg lista zašto su odlučili zatvoriti i teretane te druga mjesta za treninge, iz Nacionalnog stožera su odgovorili da ondje "nije problem u prijenosu zaraze, već je problem u grupnim treninzima u svim sportovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je smanjiti kontakte u raznim okolnostima svakodnevnog života, što uključuje treninge u svim grupnim sportovima, jer pružaju mogućnost da se na istom mjestu okupljaju djeca i mladi, ali i radno aktivni sportaši rekreativci iz raznih mjesta, dijelova grada i slično i provode vrijeme u bliskom kontaktu prije ili nakon treninga. Kako je nemoguće organizirati grupne treninge i sva prateća događanja u svakom klubu uz poštivanje epidemioloških mjera, a nailazi se na situacije gdje se prije i poslije treninga sportaši druže, tako je privremeno obustavljeno skupno treniranje da se smanji broj ostvarenih kontakata u populaciji", kažu u Stožeru.

Prodaja božićnih drvca nije obustavljena

Dok se na prodajnim mjestima lutrije i dalje mogu prodavati lutrijske igre, zabranjene su djelatnosti poput klađenja. To znači da Hrvatska lutrija na svojim prodajnim mjestima može prodati srećku i dopustiti da se ispuni lutrijski listić, ali da na tom istom prodajnom mjestu mora obustaviti ispunjavanje listića za sportsku kladionicu. Nadalje, obustavljeni su i svi sajmovi i drugi oblici gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi. Sukladno tome, pojašnjavaju, rad štandova ili kućica nisu dopušteni, ali je dopušten rad štandova ili kućica koji su radili i prije i koji nisu dio nekog sajma ili priredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani se također pitaju što će biti s blagdanskom prodajom božićnih drvca. Ona nije obustavljena, ali obveza je prodavača da prodaju obavlja uz pridržavanje epidemioloških mjera, a posebice stroge mjere fizičkog distanciranja -dva metra u zatvorenom, metar i pol na otvorenom prostoru. Što se tiče mjere "obustave održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola" pojašnjeno je da se to odnosi na organizirano okupljanje većeg broja djece na jednom mjestu, ali ne i individualnog podučavanja "jedan na jedan".

Lov i ribolov nisu obustavljeni, ali također uz obvezu pridržavanja epidemioloških mjera i uz ograničenje broja osoba koje sudjeluju u tim aktivnostima na najviše deset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo