novo normalno / Epidemiološka situacija u ovom trenutku dopušta krojenje optimističnih planova: 'Hrvatska se brzo oporavlja od Covid posljedica'

U mjerama za očuvanje radnih mjesta za rujan ostat će samo event industrija, putničke agencije i zatvoreni noćni klubovi

2.9.2021.
18:45
VOYO logo

I Hrvatska je ušla u crveno na koronakarti! Ukupno imamo 798 novih slučajeva zaraze i 11 preminulih. Iako je najviše novih slučajeva u Gradu Zagrebu - metropola je izbjegla promjenu, kao i priobalje koje očito, s obzirom na broj zaraženih spašavaju Istra i Kvarner, no sada je ostatak zemlje iz zelenog prešao u narančasto. 

Osam je hrvatskih županija otišlo u crveno od središnje do istočne Hrvatske. A unatoč boji alarma, Hrvatska s porastom zaraženih, grabi u jesen s potporama, ali srezanim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S mjerama, ali blagim, i cjepivom koje nas, kako kažu, jedino može spasiti.

Izgled nove COVID karte ministar zdravstva predvidio je i prije službene objave ECDC-a, a pred novinarima zavapio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedva čekam dan kada nećemo dominantno razgovarati o COVID problematici nego ćemo moći razgovarati i o drugim temama", kazao je Vili Beroš.

No, COVID će biti glavni problem i ove jeseni. Koliko, ovisi samo o nama, tvrdi Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nije dobro /

Stigla je nova korona karta: Dijelovi kopnene Hrvatske su u crvenom!

Image
Nije dobro /

Stigla je nova korona karta: Dijelovi kopnene Hrvatske su u crvenom!

"Mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali."

Korak bliže povratku na staro normalno

Epidemiološka situacija u ovom trenutku dopušta krojenje optimističnih planova. Rekordan rast BDP-a u drugom kvartalu veći od 16 posto, peti među zemljama Europske unije i turistička sezona iznad svih očekivanja - ublažilu su ekonomske COVID simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se brzo, čak i bliže od očekivanja oporavlja od COVID posljedica koje su zatekle cijeli svijet, Europu, pa tako i nas", kazao je premijer Andrej Plenković.

U mjerama za očuvanje radnih mjesta za rujan ostat će samo event industrija, putničke agencije i zatvoreni noćni klubovi, a ministri se nadaju da će epidemiološka slika omogućiti normalan rad i tim sektorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko dođe do poremećaja u negativnom kontekstu, naravno da naši poduzetnici i zaposlenici mogu računati na pomoć Vlade", rekao je ministar Josip Aladrović.

"Aktivne mjere politike zapošljavanja dodatno će biti ojačane s 500 milijuna kuna, a u 2022. godini planirano je jedna i pol milijarda kuna", dodaje premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je moguće jer se prihodovna strana proračuna puni bolje od svih predviđanja. Do kraja kolovoza porezni prihodi veći su za 0,7 posto od financijski odlične 2019. Zato šef državne blagajne upozorava na važnost rezanja rashoda jer dug veledrogerijama opet rapidno raste.

"180 dana je i dalje značajno iznad zakonom propisanih rokova plaćanja. To nije nešto što mi želimo kao Vlada. Mi želimo riješiti taj problem", jasno će ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove će jeseni i nastava izgledati znatno drukčije nego prošle.

"Dozvoljeno je miješanje djece i učenika iz različitih skupina odnosno razreda, dopušteno je stručna praksa i vježbe, održavanje roditeljskih sastanaka uživo, seljenje učenika iz jednog razreda u drugi. Dopušteni su i treninzi djece u različitim skupinama u školskim dvoranama", kaže ministar Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim najavama korak smo bliže povratku na staro normalno. Koliko će to potrajati, odredit će prvenstveno vijesti iz bolnica.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo