bernard kaić / Epidemiolog otkrio koja se djeca nikako ne bi trebala vraćati u školske klupe

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predviđeno je da se djeca nižih razreda vrate u klupe 11. svibnja

24.4.2020.
8:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiolog Bernard Kaić smatra da se djeca koja imaju teške bolesti ili žive sa starim i bolesnim ukućanima ne bi trebala vraćati u školske klupe. 

"Razne zemlje kreću rano s vrtićima i školama jer je bolest kod djece puno blaža. S obzirom da su bez simptoma ne smatraju se tako bitnim izvorom infekcije. To je nešto što se prati, ali na temelju postojećih podataka većina struke smatra da nije rizičlno pustiti opet u upotrebu dječje vrtiće i niže razrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim da će biti propisano tko ne bi smio ići u vrtiće i škole. Koliko god je prijenos nizak, djeca koja imaju sama teške bolesti ili su im ukućani stari ili bolesni za njih neće biti preporučljivo da idu u škole i vrtiće. Sve ćemo to napisati/propisati prije povratka u škole", rekao je Kaić jutros na Hrvatskom radiju "U mreži prvog".

Hoće li se u školama te na mjestima poput javnog prijevoza, frizera, kozmetičara morati nositi maske također će se propisati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maske nemaju nikakvu koristi ako ih se dira, spušta ispod nosa, opisat ćemo kako se ispravno koriste. Hoće li biti obavezne ovisi o dostupnosti, na stožeru će odlučiti hoće li biti obavezne. Činjenica je smanjuju izlučivanje sekreta tokom govora, kašljanja, kihanja, od njih koristi ima kakve god da jesu", rekao je Kaić o maskama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo