Mjere sprječavanja zaraze /

Epidemija svraba u školi u Čakovcu: učenici se žale na higijenu i nedostatak sapuna i toalet papira

Image
Foto: Thinkstock

Epidemiologija iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije potvrdila je da je u Učeničkom domu Graditeljske škole došlo do epidemije svraba

24.11.2017.
13:06
Thinkstock
VOYO logo

Tijekom jutra redakciju portala eMedjimurje pristigao je veliki broj upita što se događa u Graditeljskoj školi Čakovec i je li je istina da se pojavio svrab odnosno šuga.

Epidemiologija Višnja Smilović iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije potvrdila je da je u Učeničkom domu Graditeljske škole došlo do epidemije svraba. Većina učenika koji borave u domu pohađaju Graditeljsku školu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odmah izašli na teren kako bi poduzeli sve potrebne mjere kako bi se daljnja epidemija spriječila. Nema razloga za paniku, a roditelji se s djecom mogu javiti Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije ili školsku medicinu", rekla je dr. Smilović.

Naglasila je kako svrab nije opasan za zdravlje u smislu da bi izazivao oštećenja ili zdravstvene posljedice, već se radi o neugodnom svrbežu koji se liječi kremom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina učenika, vjerojatno zbog straha, jutros nije ulazila u prostore škole. Žale se na higijenu, nedostatak sapuna, toaletnog papira i neočišćene WC-e. Ravnateljica škole i tajnica nisu se javljale na telefon, a javila voditeljica Učeničkog doma Nataša Vrček, koja će se očitovati o problemu. 

"Preko učenice škole saznali smo da hara svrab, a nas roditelje nitko ništa ne obavještava. Mislim zgrožena sam, prestravljena činjenicom da mi dijete polazi školu s takvom zarazom koja se lako širi a doma imam malo dijete", napisala je čitateljica.

Svrab ili šuga je parazitarana bolest površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei. Parazit se nalazi na onim dijelovima tijela gdje ima malo žlijezda lojnica jer sekrecija loja negativno utjeće na život i razmnožavanje parazita.

Međimurska županija svake godine bilježi pojedinačna obolijevanja ili manje, većinom obiteljske epidemije svraba. Bolest se češće javlja u hladnijem dijelu godine, piše eMedjimurje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo