POREMEĆAJI TRŽIŠTA SU IZA NAS? / Energetski stručnjak o cijenama goriva: 'Zadnje poskupljenje bilo je očekivano, ali cijene neće rasti unedogled'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ne vidim nekog razloga da će se cijene dizati unedogled, one će se kretati u pojasu između 70 i 80', kazao je Štern, također navodi da se najavljuju velike investicije u istraživanja nafte te bi to posljedično moglo utjecati na poskupljenja u zemljama gdje se to radi.

17.8.2023.
21:18
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

“Očekivano je jer svako ljeto sa sobom donosi promijene cijena. Cijene nafte kolebaju od kraja prošle godine i kreću se u rangu između 70 i 80 dolara po barelu. Zadnjih nekoliko dana je nešto pala i to su normalna sezonska kolebanja cijena o kojima ne bismo trebali brinuti…. Mislim da će ići jaka agresija prema oporezivanju i dizanju cijena u odnosu na ispuštanje CO2“, kazao je energetski stručnjak Davor Štern za N1 komentirajući nedavno poskupljenje goriva.

“Rat nije izazvao velike promjene – i dalje ima nafte na tržištu i dalje nije otišla u ekstremne visine kako se očekivalo. Nafta i plin jesu nešto poskupili, ali ne radi sankcija Rusiji. Razlozi su čisto trgovačke prirode”, rekao je Štern te dodao da će Rusi biti prisiljeni sve više izvoziti unatoč sankcijama, ali i da se ruska ekonomija još uvijek dobro drži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Za vrijeme najgoreg perioda Hladnog rata se njihova ekonomija održavala na svoj način i sankcije će imati za rezultat samo jačanje autokracije u Rusiji”, dodao je Štern.

Poremećaji tržišta su iza nas?

“Za naftu i derivate neće biti toliko izraženi. Recesija se produbljava, a u Kini se događaju velike promjene. Njihovo gospodarstvo je počelo tonuti i industrijska proizvodnja tamo će posustati.  Ne vidim nekog razloga da će se cijene dizati unedogled, one će se kretati u pojasu između 70 i 80”, kazao je Štern, također navodi da se najavljuju velike investicije u istraživanja nafte te bi to posljedično moglo utjecati na poskupljenja u zemljama gdje se to radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPET UDAR NA VOZAČE /

Poskupljuju sve vrste goriva, pogledajte nove cijene

Image
OPET UDAR NA VOZAČE /

Poskupljuju sve vrste goriva, pogledajte nove cijene

Regulacija države?

“Mislim da bi trebala. Ono što je već radila se pokazalo kao ispravno jer daje ljudima nekakvu sigurnost, odnosno da netko bdije nad njihovim sudbinama. S obzirom da su vremena neizvjesna i da se dešavaju netipične geopolitičke situacije, trebalo bi biti na oprezu i država bi trebala imati kontrolu nad cijenama. Državni intervencionizam se pokazao kao ispravan”, ističe Štern.

“Državni regulatorni mehanizam bi se trebao zadržati. Zalihe plina nisu tolike kolike bi trebale biti, a zadržavanje regulacije cijena bi bilo dobro produžiti s obzirom na vrijeme koje dolazi. Čeka nas neizvjesna zima i još jedan element, a to su nadolazeći izbori. U njima će se koristiti svi alati za rasprave među strankama, ali osnove stvari koje utječu na život ljudi ne bi trebale biti prepušteni stihiji”, objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Novi udar na standard građana, opet gorivo skače gore! Građani: Sve nam je teže! Štern: 'Strah je opravdan'

'Državni diktat nije dobar'

Iako Štern zagovara mješanje države u reguliranje cijena nafte, upletanje države i regulaciju rada nedjeljom ostavio bi tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U moje vrijeme sam kao ministar bio zadužen za reguliranje tog pitanja. Vrlo sam liberalan u ekonomiji i moj stav je bio da radi tko hoće. Ostavio sam to tržištu. Ako netko želi raditi nedjeljom i pri tome je željan i voljan platiti svojim radnicima, taj će raditi”, rekao je Štern te dodao da državni diktat na tom području nije dobar i da nam redovi za kupovinu kruha nedjeljom ne trebaju.

“Tu se isto postavlja pitanje zašto netko može raditi, a zašto ne. Ako smiju jedni, smiju i drugi. Sve je pitanje odnosa poslodavca prema radnicima”, zaključio je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo