odluka disciplinskog suda / Ekspresno i u jednom danu: Načelnik Klarić proglašen je krivim za uznemiravanje policajki, izbačen je iz državne službe

Razlog su optužbe da je seksualno uznemiravao četiri policajke - što je utvrdila i unutarnja kontrola, a unatoč tome nije bio smijenjen

25.1.2021.
18:13
VOYO logo

Načelnik policijske postaje u Grudi Matko Klarić izbačen je iz državne službe. Prethodio je tome cijelodnevni disciplinski postupak u Splitu.

Razlog su optužbe da je seksualno uznemiravao četiri policajke - što je utvrdila i unutarnja kontrola, a unatoč tome nije bio smijenjen. 

Ekspresno i u samo jednom danu - Matko Klarić proglašen je krivim. I to za sve tri točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo šokirani ovakvom odlukom disciplinskog suda, ali smo nešto i očekivali s obzirom na takvu medijsku hajkukoja se događala zadnjih dana'', rekao je Dario Obradović, odvjetnik Matka Klarića.

Klarića su četiri policajke prijavile za seksualno uznemiravanje. Unutarnja kontrola, nakon ispitivanja 30 djelatnica, utvrdila je da se nedolično ponašao, djevojkama slao poruke gdje ih je pozivao na sastanak i govorio da su lijepe što je kod njih izazvalo strah i neugodu. Terete ga i da je diskriminirao trudnu policajku tjerajući ju da radi na granici u smjenama po 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da je jučer u Dubrovniku organiziran mirni prosvjed potpore načelniku i zašto on nije suspendiran nakon ozbiljnih optužbi, pogotovo kad policija suspendira policajce i za bitno manje propuste...

Image
Istraga traje /

Policijski načelnik seksualno uzmeniravao mlade policajke, ali nije smijenjen s pozicije

Image
Istraga traje /

Policijski načelnik seksualno uzmeniravao mlade policajke, ali nije smijenjen s pozicije

"To je kao što vam je poznato, diskrecijska odluka načelnika policijske uprave, o tome je on razgovarao s glavnim ravnateljem u petak. Što se tiče prosvjeda, on nije bio prijavljen. Dubrovačka policija će, nakon što utvrdi tko je organizator, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", kazao je ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu načelnika najjužnije postaje u Hrvatskoj, Klarić je od veljače 2019. godine. Postaja granične policije Gruda inače pokriva 73 kilometra. Pod njim su četiri granična prijelaza i dvije općine.

Prvi interes javnosti Klarić je izazvao prošle godine kad je raspisao bizaran oglas u kojem traži da se na njegov kat rasporede djevojke, pri čemu je ta riječ bila napisana debelim slovima. Osim prijava za seksualno uznemiravanje, Klarića se, kaže sindikat, tereti i za još dva djela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inkriminacija koja se odnosi na zlouporabu položaja i ovlasti. U pitanju su stranci koji su pušteni preko državne granice. I treća inkriminacija je da je načelnik prisilio kolegice koje su druge vjeroispovijesti da idu u katoliki samostan čistiti. Posao policajca nije čistiti samostan, prema tome sve je jasno", rekao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

I dok se skandalom koji trese dubrovačku policiju sada bavi i državno odvjetništvo - policajci s kojima smo razgovarali poručuju kako u ovakvim situacijama samo traže zaštitu od sustava, jer iako je policija predmet građanskg nadzora - životi policajaca - dodaju - nisu reality show.   

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo