Sve spremno za schengen / EKSKLUZIVNO RTL prvi na specijalnoj obuci policajaca koji će čuvati europsku granicu!

Image
Foto: RTL

'Frontex ljude dobro plaća, dobro trenira, a visoki su i kriteriji'

20.10.2022.
19:35
RTL
VOYO logo

Prije dva tjedna u Hrvatsku je stigao Frontex. Zajedno s Hrvatskom policijskom akademijom obučavaju europske policajce koji će čuvati granicu. Dio je to priprema Hrvatske za Schengen, a dok se čeka konačan datum ulaska - RTL je dobio ekskluzivnu priliku biti na specijalnoj obuci.

U Hrvatskoj je trenutačno 50 Frontexovih policajaca za graničnu i obalnu stražu koji ovdje prolaze obuku. Tempo je naporan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Čubrilo, trener Frontexa govori kako treninzi traju 10 do 12 sati, a simuliraju uvjete koji su stvarni. S ve to odvija se vani, noću, na terenu.

Frontex, kaže, ljude dobro plaća, dobro trenira, a visoki su i kriteriji. Obuke se sastoje od raznih simulacijskih vježbi, a cilj je proći što više raznih scenarija. Od trgovine ljudima i krijumčara do uobičajenih svakondevnih scena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim hrvatskih tu su i strani instruktori. Sve se radi po standardima. Nekad, kažu, mora se upotrijebiti i oružje kako bi se policajce dovelo u razinu stresa.

Više pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Ivanda Rožić razgovarala je s Mirjanom Abramović, zamjenicom načelnika Policijske akademije u Spačvi gdje se održavaju vježbe Frontexa.

Za RTL Danas govori da je riječ o realnim scenarijima. Pištolj koji se koristi je također što vjernija relika. Njegovi metci se ispaljuju, ljudi osjećaju bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori i kako je za Policijsku akademiju značajan projekt, a i jedni su od najaktivnijih. S druge strane, njihovi službenici rade ne samo na nacionalnoj, nego i na europskoj razini gdje obuhvaćaju tamošnju europsku graničnu i obalnu stražu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo