EKSKLUZIVNO! RAZGOVOR SA ČOVJEKOM KOJI JE RAZOTKRIO ŠIŠLJAGIĆA: / 'Razni emisari su mi dolazili kući i tražili da povučem iskaz'

Image
16.5.2016.
16:02
VOYO logo

Danas je svoju obranu iznio Šišljagić, teatralno mašući u sudnici snopom novčanica od 25.000 kuna, negirajući da je toliko novca primio od jednog poduzetnika, kojemu je prije toga županija dala bespovratna sredstva za razvoj malog poduzetništva. Bude li Šišljagić sutra proglašen krivim, postat će upitan njegov ostanak na čelu Osječko-baranjske županije.

Image
ŽUPAN NA SUDU MAHAO BUNTOM OD 25.000 KUNA: /

'Zar bih ovako izgledao, kao da sam mentalno retardiran?'

Image
ŽUPAN NA SUDU MAHAO BUNTOM OD 25.000 KUNA: /

'Zar bih ovako izgledao, kao da sam mentalno retardiran?'

Čovjek koji je razotkrio aferu

Cijelu aferu, zbog koje se sudi Šišljagiću i u međuvremenu suspendiranom pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu, razotkrio je tadašnji predsjednik Županijske skupštine, dr. Zlatko Maksimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimović, koji se nagodio s USKOK-om i za sudjelovanje u pomaganju za zloupotrebu položaja i ovlasti pristao na uvjetnu zatvorsku kaznu od 11 mjeseci, što je Županijski sud u Osijeku i prihvatio, kaže za naš portal kako je početkom 2011., na nagovor župana Šišljagića, dogovorio suradnju s nekoliko tvrtki i privatnih poduzetnika da apliciraju za županijska bespovratna sredstva, namijenjena poticanju malog poduzetništva. To je bila samo forma za ilegalno financiranje HDSSB-a, jer su poduzetnici, kojima je novac dodijeljen, 80 posto tog iznosa morali vratiti Šišljagiću za stranačke potrebe.

- Šišljagić mi je rekao da je to uobičajena praksa koja traje godinama – kaže dr. Maksimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Uloga zviždača

No, on je ubrzo odustao od pronalaženje povjerljivih stranačkih kadrova (Maksimović je tada bio član HDSSB-a), kojima je doznačivan bespovratni novac, od čega su 80 posto morali vratiti stranci.

- Shvatio sam da sam nesvjesno uvučen u tu nezakonitu igru, što je u meni izazvalo osjećaj krivnje pa sam odlučio sve prijaviti mjerodavnim tijelima – objašnjava Maksimović svoju ulogu zviždača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je teško utvrditi od kada se u županiji tako postupalo, ali, tvrdi, siguran je da njegovim uključivanjem u potkradanje županijskog proračuna nije sve počelo, već da se radilo o nastavku uhodanog posla. O tome svjedoči i oko 400 dokaza koje je prikupio USKOK, od kojih su većina materijalni.

Kad je slučaj prijavio USKOK-u i dao iskaz, dr. Maksimović je, kaže, bio izvrgnut pritiscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazili su mu različiti emisari i tražili da povuče iskaz, te da zaniječe kako je u sve to bio uključen i župan Šišljagić. Ti emisari, pojašnjava Maksimović, bile su osobe koje je svojim političkim utjecajem i pozicijom župana, Šišljagić zadužio na različite načine, bilo zaposlenjem, financijskom koristi ili na neki drugi način i kojima je zbog toga stalo da vodeća garnitura u županiji ostane na vlasti.

Image
Image

Trgovanje političkim utjecajima

U razgovoru za naš portal, dr. Zlatko Maksimović govori i o Šišljagićevu trgovanju političkim utjecajem, koje, međutim, nije obuhvaćeno aktualnom optužnicom temeljem koje se sudi osječko-baranjskom županu. Tadašnji županijski vijećnik SDP-a, inače predsjednik te stranke u Općini Erdut, Borivoje Eklemović, naplatio je svoj prelazak u HDSSB zaposlenjem koje mu je osigurao župan Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, za to kazneno djelo u pokušaju, koje, dakle, nije bilo i učinjeno, bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, u poznatoj aferi s vijećnicom Marijom Budimir – na istom tom Županijskom sudu u Osijeku - osuđen je u rujnu 2014. na 16 mjeseci zatvora.

Za prelazak iz SDP-a u HDSSB, koji je dogovoren u Eklemovićevoj kući u Dalju, u Ulici bana Josipa Jelačića, a čemu je svjedočio i dr. Maksimović, što potkrepljuje i snimkom tog razgovora, koja je ustupljena našem portalu, Eklemović je bez natječaja primljen u županijsku tvrtku Veletržnica, na nepostojeće radno mjesto, kojeg nije bilo u sistematizaciji te tvrtke. No, ondje se nije snašao, pa mu je izmišljeno novo radno mjesto na koje je također primljen bez natječaja. Uz pomoć župana Šišljagića, Eklemović je zaposlen u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti na mjesto restauratora, ali kako o tom poslu nije imao pojma, odmah po zaposlenju poslan je na tečaj usavršavanja u Zagreb, kako bi stekao minimalne kvalifikacije za posao na koji je primljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo