OTKRIVAMO DETALJE GRADNJE / EKSKLUZIVNO Snimka trase žičare! Hoće li probiti rok u radovima vrijednima pola milijarde kuna?

Ekipa RTL-a obišla je cijelu trasu nove sljemenske žičare

7.10.2019.
21:25
VOYO logo

Kada je početkom godine Milan Bandić sjeo u bager i počeo kopati temelje nove sljemenske žičare, malo tko je mislio da će radovi odmaknuti dalje od toga. No, 10 mjeseci poslije vide se jasni obrisi buduće žičare vrijedne 300 milijuna kuna koju Zagrepčani željno iščekuju već 12 godina.

Umjesto bagera, uskoro će putem do Sljemena grabiti nova žičara. Barem ako je suditi prema trenutačnoj fazi radova koji su već iscrtali obrise njezine putanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na donjoj postaji će uglavnom biti prostori za prihvat putnika, trgovine, ugostiteljski objekt, prodaja karata...", kazao je voditelj radova Goran Radić

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

210 parkirnih mjesta u garaži

Na katu zgrade nalazit će se spremište gondola koje će svakoga dana kretati put Sljemena. Ispred će biti mali trg preko kojeg će putnici dolaziti i iz obližnjeg tramvaja. Ljudima će na raspolaganju biti 84 gondole, svaka s po 10 mjesta. Za 16 minuta, kada prijeđu 5 kilometara, stići će na vrh. 

Na etaži -1 i -2 bit će garažni prostori u kojima će se moći parkirati 210 osobnih automobila. Cilj je vanjske radove završiti do zime kada bi prva, ali i posljednja stanica, trebale dobiti oklop na pročelju. Paneli se izrađuju u tvornici u Rugvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gondole bi trebalo napraviti tijekom prosinca i ugraditi ih unutra kad se pokrije zgrada da ih ogradimo unutra prije fasade", rekao je voditelj radova Goran Radić. Iako su građani imali prigodu vidjeti jednu izložbenu gondolu prošle godine na Tomislavcu, one se sve sad u Austriji na doradi. Prva faza gradnje tako je završena - postavljeni su temelji za stupove, ukupno njih 34.

Žičara se puštau pogon 31. svibnja

"Dolaze po 3 šlepera dnevno. Početkom drugog tjedna počet će i montaža stupova", otkriva Radić. Koliko god projekt bio skup ili trasa malo drukčija i duža od one stare, građani jedva čekaju trenutak kada će se nakon 12 godina kotači žičare ponovno pokrenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima voditelja, 31. svibnja ostaje kao datum puštanja žičare u pogon. No Zagrepčani bi gondole u zraku mogli vidjeti već u ožujku kada one krenu u probnu vožnju.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo