NOVI STANOVNIK GORSKOG KOTARA / EKSKLUZIVNO RTL je jedini snimio odlazak rumunjskog risa u divljinu: Izletio je kao metak!

RTL-ova ekipa jedina je od hrvatskih televizijskih kuća smjela snimati njegovo puštanje na slobodu

4.5.2019.
19:50
VOYO logo

Populacija risova, jedne od najugroženijih životinjskih vrsta u Hrvatskoj - dobila je svježu krv.  Iz Rumunjske je stigao ris Doru. Ime mu na rumunjskom znači potreba, a uistinu je i potreban jer je njegova vrsta u Hrvatskoj pred izumiranjem.  

RTL-ova ekipa jedina je od hrvatskih televizijskih kuća smjela snimati njegovo puštanje na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doru je novi stanovnik Gorskog kotara. Nakon 17 sati vožnje autom i prijeđenih 1500 kilometara od rodne Rumunjske iz kaveza je na slobodu izletio kao metak. "Nije bio uspavan, ulovljen je na zamku što je puno bolje  jer nije bilo problema oko buđenja", rekao je timaritelj ZOO-a Zagreb Alen Kušić

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime Doru u prijevodu znači poželjan, potreban, a ovaj ris je Hrvatskoj itekako potreban. "Na zadnjem vaganju je imao 21 kilogram, znači mužjak 3 do 4 godine, rekli bi baš u naponu snage, što bi rekli svježe krvi. Dolazi iz populacije koja broji preko 2000 risova tako da je bio pod najjačom mogućom prirodnom selekcijom tako da stvarno radi jedan jako, jako velik doprinos našoj populaciji", rekao je viši predavač Veleučilišta u Karlovcu Vedran Slijepčević

Image

Ris Doru stigao u novi dom: 'Na nas je došao red da se borimo za očuvanje ove prekrasne zvijeri'

Image

Ris Doru stigao u novi dom: 'Na nas je došao red da se borimo za očuvanje ove prekrasne zvijeri'

Jer Hrvatska ima između 40 i 60 risova. Osim što ih je malo, pare se, a u srodstvu su i to prijetnja njihovu opstanku. Naime, svi su potomci šest risova koji su prije 46 godina iz Slovačke dovezeni u Sloveniju. Livada na kojoj je pušten Doru ima puno simbolike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će donijeti tu svježu krv i da će oporaviti populaciju risa"

"Čisto emotivni razlog zato što je to Nacionalni park Risnjak koji je nazvan po risu. Zbog toga što je baš na livadi Lazac 74. godine uočen prvi ris iz te naseljene populacije. Znači oni su 73. ispušteni u Sloveniju i prvi ris koji je iz Slovenije došao u Hrvatsku i kad je uočen u Hrvatskoj bilo je upravo na ovoj livadi", kazala je koordinatorica Life Lynx projekta Magda Sindičić

Deset godina radi se na ovom projektu, a cilj je da risovi u Hrvatskoj budu zdravi i genetski raznoliki. Doru je tek prvi rumunjski ris od 14 koliko ih se planira dovesti na hrvatsko i slovensko tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će donijeti tu svježu krv i da će oporaviti populaciju risa ne samo na području Risnjaka nego na području Gorskog kotara pa i šire", rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac.

Radijus kretanja mu je velik, oko 200 kilometara, a pratit će se preko ogrlice koju nosi. Stručnjaci tvrde kako će mužjak kakav je Doru, moći birati više partnerica pa će ova RTL-ova priča imati nastavak kada mladi risovi nastane goranske šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo