Ekskluzivna anketa RTL-a /

Građani poručili političarima: 'Mi smo za nove izbore!' Doznajte koga vide kao glavnog krivca krize Vlade!

Politički triler kojeg smo preživjeli - kako su ga doživjeli građani? Koga vide kao krivca? Rezultate ekskluzivne RTL Ankete donosi Damira Gregoret

5.5.2017.
18:40
VOYO logo

Najviše ih prstom upire u HDZ, odnosno u premijera Andreja Plenkovića i jučer, iako labavo, ipak obranjenog ministra financija Zdravka Marića

Tako misli više od 30 posto ispitanika. Gledano po biračkom tijelu, gotovo polovina SDP-ovaca krivca vide u HDZ-u, a manje od 7 posto u MOST-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Da je odgovornost dojučerašnjih partnera podjeljena misli 21 posto, a sličan je postotak onih kojima su MOST i Petrov krivci za krizu.

15 posto ispitanika šire priču i krive situaciju u Agrokoru i Ivica Todorića;  tako misli 20 posto MOST-ovih birača, ali trostruko više MOST-ovaca krivca nalaze u bivšim partnerima. Ima i onih kojima su svi oni zajedno odgovorni, dok nešto manje od 2 posto odgovornost prevaljuju na leđa SDP-a jer su tražili opoziv Marića i tako sve pokrenuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je prijedlog građana za rasplet ove situacije?

Novi, prijevremeni izbori najčešći je odgovor. 

Gotovo 37 posto ispitanika situaciju želi rješiti upravo na biralištima.

Zanimljivo je da, gledano po biračkim tijelima izbore najviše zazivaju HNS-ovci, njih 80 posto; to je rješenje za 60-ak posto SDP-ovaca, polovinu MOST-ovaca, dok je za tu opciju manje od 22 posto HDZ-ovaca. Vlada nacionalnog jedinstva iduća je opcija, no za to je trostruko manje ispitanika.

Rješenje kroz Vladu HDZ-a s više malih, nezavisnih zastupnika i manjincima, što se sada nazire, opcija je za nešto više od 10 posto, slijedi Vlada HDZa, ali uz bivše SDP-ove partnere HNS i HSS, dok Veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a zaziva 6.6 posto.

Za kraj je zanimljivo da postoje i oni koji razvod HDZ-a i MOST-a ne vide kao konačni kraj, pa 5.2 posto misli da bi se brak spasio ako bi novi ministri bili ponovno iz redova MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nešto manje je onih koji pomirdbu vide u ostavci ministra financija Zdravka Marića.

Ovo misle građani, no realna je situacija da od izbora zasada ništa, a pravi rasplet mogli bi dočekati tek nakon lokalnih izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeva reakcija na RTL anketu: 'Ako se bude išlo na nove izbore, opet ćemo biti najjača stranka'

"Most je odgovoran za ovu krizu, on je pokrenuo nepovjerenje prema vlastitoj kolegi, to se u mojoj vladi neće tolerirati. HDZ je bio relativni pobjednik ovih izbora, sjetite se Mostovih jamstava, HDZ je na svašta pristao, sada nastavljamo dalje. Ako se bude išlo na nove izbore, opet ćemo biti najjača stranka, ja sam na njih spreman", poručio je premijer Andrej Plenković iz Beča.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo