detalji izbornog programa / Ekonomski analitičar o HDZ-ovim obećanjima: 'Zaziva se velika država koja će skrbiti o svima'

HDZ kaže da će otvoriti 100.000 novih radnih mjesta. Minimalac planiraju podići na 4250 kuna

8.6.2020.
22:20
VOYO logo

Nema manjeg PDV-a, nema tisuću eura za bebu, nema otkupa INA-e od Mađara. Nakon ''Vjerodostojno'' - sada imamo ''Sigurnu Hrvatsku''. Tako se zove HDZ-ov predizborni program koji će službeno biti predstavljen sutra. Puno toga obećava Andrej Plenković na 32 stranice. Evo najzanimljivih obećanja.

HDZ kaže da će otvoriti 100.000 novih radnih mjesta, i u to uložiti 10 milijardi kuna, Minimalac planiraju podići na 4250 kuna. A prosječna plaća će do kraja njihovog idućeg mandata biti 7600 kuna. Planiraju smanjiti stopu poreza na dohodak s 24 na 20%, te s 36 na 30 posto.

Mirovine obećavaju dići za 10%, poduplat će naknade za socijalno ugrožene i povećati dječji doplatak. Planiraju uložiti 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstva, sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu, revitalizirati Imunološki zavod. Nešto slično projektu Slavonija sada sada planiraju u Zagori, Lici, Banovini, Gorskom Kotaru - i to za 30 milijardi kuna. Smanjili bi broj ministarstava, i prepolovili broj lokalnih dužnosnika.

U godinu dana uveli bi još 100 e-usluga, povećali bi poljoprivrednu proizvodnju za 30%, donijeli zakonski okvir za obnovu Zagreba, i otvorili booking portal za privatni smještaj. 

Image
'Sigurna Hrvatska' /

Manje dužnosnika, više plaće, stipendije, ulaganja: Evo što HDZ nudi biračima u iduće četiri godine

Image
'Sigurna Hrvatska' /

Manje dužnosnika, više plaće, stipendije, ulaganja: Evo što HDZ nudi biračima u iduće četiri godine

Izborni program su objavili večeras, a mi smo odmah nazvali ekonomskog analitičara Andreja Grubišića i pitali ga što misli o te 32 stranice prema kojima ćemo iduće 4 godine jako lijepo živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarski dio programa HDZ-a upućuje na to da će gotovo sigurno doći do eksplozije državne potrošnje, samo dva bulleta se bave smanjenjem porezne presije. To je djelomično smanjenje poreza na dohodak i smanjenje poreza na dobit za male poduzetnike uz mogućnost plaćanja PDV-a po naplati. To su dobre i korektne mjere.

Međutim, tu onda dolazi cijeli niz mjera koji ne može trpiti daljnje porezno rasterećenje. To je dizanje minimalne plaće koje je predviđeno, različite subvencije mladim osobama za samozapošljavanje umjesto da ih se porezno rastereti. Da bi vi nekome dali planiranih 130.000 kuna, nekome ih morate i uzeti. Dizanje roditeljskih naknada na puni iznos plaće, udvostručenje dječjeg doplatka, dizanje mirovina za 10 posto, subvencije poljoprivredi i različlitim sektorima u gospodarstvu. Sve to upućuje da bi vi to ispoštivali morate imati dodatne izvore financiranja, a dodatni izvori mogu doći jedino kroz porezne prihode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ja iščitavam, umjesto da se u većoj mjeri inicijativa prepusti privatnom sektoru i dalje se vrlo aktivno, čak proaktivnije nego do sada, zaziva tzv. velika država koja će skrbiti o svima, a nažalost zadnjih 30 dana godina nam je pokazalo da, po mom uvjerenju, velika prisutnost države je rezultirala niskim standardom u Hrvatskoj", zaključuje Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo