Blagdanska potrošnja / Ekonomistica Iva Tomić: "Unatoč rastu cijena, u prosincu se očekuje veća potrošnja nego lani"

Glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca kaže kako je broj fiskaliziranih računa u prvih 11 mjeseci rastao za 20 posto u odnosu na lani

12.12.2021.
21:45
VOYO logo

Gošća emisije "Danas" bila je glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca Iva Tomić koja je komentirala to što, unatoč dobrim gospodarskim pokazateljima, građani ne osjećaju da žive bolje.  

"Ekonomski trendovi su povoljni, statistika govori da nam ide dobro ali mi ekonomisti kad govorimo o statistici i ekonomskim pokazateljima, tada govorimo o prosjecima. A prosjek uključuje i one kojima ide jako dobro i one kojima ne ide dobro ili ne vide povećanje u općim trendovima. Mi se jesmo kao gospodarstvo oporavili u 2021. godini, sezona je bila jako dobra, ali korona kriza utjecala je na neke djelatnosti i pojedinačna poduzeća puno više nego na neka druga. Neka se nisu oporavila i bila su u problemima prije krize, a ove godine događa se i globalni rast cijena, koji se vidi i kod poslodavaca i kod svakodnevnih troškova života. Tu je i neizvjesnost oko pandemije, hoćemo li raditi ili nećemo. Jasno je da veće zadovoljstvo obični građani ne vide". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A podaci govore da smo lani tijekom prosinca potrošili 13,8 milijardi kuna i to je dvije milijarde bilo manje nego godinu ranije. Na pitanje, je li realno da ćemo ove godine potrošiti više nego lani, odgovorila je potvrdno. 

Image
Stežite remenove /

Mislite da je sve jako poskupjelo? Slijedi nam još i veći rast cijena, nakon ulja i žitarica, na redu je meso

Image
Stežite remenove /

Mislite da je sve jako poskupjelo? Slijedi nam još i veći rast cijena, nakon ulja i žitarica, na redu je meso

"Podaci prvih 11 mjeseci govore da je iznos fiskaliziranih računa za sve djelatnosti  rastao za 20 posto i četiri posto u odnosu na 2019. godini. Tome je doprinijela turistička djelatnost. Očekujemo da će ovaj mjesec, kad više trošimo to biti izraženije, unatoč rastu cijena", odgovorila je Iva Tomić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je za poslodavce 7500 kuna neoporezivo ako se to isplati kao nagrada, odnosno božićnica, mnogi poslodavci ne koriste tu priliku. Naša gošća odgovorila je da, nažalost, neki poslodavci u pojedinim sektorima i poslodavci u pojedinim poduzećima i dalje imaju probleme te nemaju mogućnost za povećanje troškova, pa tako ni kad se radi o neoporezivim primicima, što uključuje i božićnice. 

"Primjetan je rast cijena u trgovini, ali u proizvodnji rasle su cijene materijala i to znatno više. Ako tome dodamo i porast cijene energenata, s ukupnim troškovima, vrlo je teško izdvojiti za nagrade i božićnice. No oni poslodavci koji to mogu, itekako koriste", rekla je naša gošća.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo