Eko Sever i inspektori održali pressicu: Podmeću nam, sve je bilo ekološki

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Vlasnici Eko Severa i inspektori Bioinspekta održali su zajedničku press koferenciju na kojoj su oštro demantirali navode medija o prodaji lažne ekološke hrane.

26.10.2015.
14:25
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Mario Sever i nadležni inspektori reagirali na istraživački specijal Telegrama u kojem su objavljene fotografije, audiosnimke i stručne analize koje ukazuju da je Eko Sever kupcima podvaljivao klasično voće i povrće s veletržnice kao ekološko. Eko Sever je najveći proizvođač i prodavač ekolološke hrane u Hrvatskoj, s milijunskim godišnjim prihodima i lancem trgovina.

"Voće i povrće koje prodajemo uvijek je bilo i uvijek će biti 100 posto ekološko, to je isto povrće i voće kojim hranimo svoju djecu", rekao je Mario Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara Jutarnjeg lista Zlatka Šimića zašto na press konferenciji proizvođača sjede i inspektori, koji bi po zakonu trebali biti neovisno nadzorno tijelo, djelatnici Bionspekta rekli su da nemaju iskustva u ovakvim stvarima. Dodali su da su željeli obraniti svoje postupanje u ovom slučaju, a novinar Jutarnjeg pitao ih je zašto nisu organizirali vlastitu konferenciju.

"Mi nismo ovdje da branimo proizvođača. Svaki proizvođač mora proći redovne i izvanredne godišnje kontrole. I mi smo pod kontrolama i svaki put moramo dokazati kako radimo", rekao je Berislav Vrkljan iz Bioinspekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim službenim priopćenjima inspektori Bioinspekta navode o lažnoj ekološkoj hrani nazvali su "neistinama koje šire glasila", a u međuvremenu je otkriveno da su na svojoj Facebook stranici redovno reklamirali navedenog proizvođača.

TUŽNA I TRAGIČNA PRIČA: Specijal o eko proizvodima ukazuje na korupciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara Indexa Vojislava Mazzocca o nenajavljenim inspekcijama u trgovinama, vlasnici Eko Severa potvrdili su da ove godine, osim Telegrama, nitko nije nenajavljeno kontrolirao proizvode u njihovoj prodaji. "Ove godine ne", izjavio je Mario Sever. Rekao je da su inspekcije i kontrole vrlo česte te ukazao na popis svih kontrola u posljednjih 5 godina.

"Kontrole i analize proizvoda naručujemo i sami da bi provjerili, dokazali i bili sigurni da je sve u redu. Ove godine sami smo naručili pet proizvoda i pokazalo se da su ekološki proizvedeni po najvišim standardima", izjavio je vlasnik Eko Severa. Nije se posebno ostvrtao na kamion koji je vozio rutu između veletržnice i sjedišta Eko Severa, osim što su na svojim web stranicama objavili neovjereni ugovor s nepoznatim kupcem koji je navodno kupovao viškove od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara Telegrama da objasne zašto je nadzorno tijelo Bioinspekt u svom priopćenju napisalo da bi eventualni pesticidi bili otkriveni čak i da su povučeni iz prodaje, jer bi kontaminirali cijelu trgovinu, voćnjak ili skladište, djelatnici su tvrdili da je izjava “izvučena iz konteksta”. Potvrdili su da tako nešto nije moguće, odnosno da analize ne bi pronašle pesticide ukoliko je roba s njima uklonjena iz prodaje.

Iz Bioinspekta su također pokušali objasniti svoju odluku da angažiraju laboratorij Inspecto, koji nije ovlašten za analizu pesticida pronađenih u jabukama Eko Severa. Djelatnici Bioinspekta izjavili su da je Inspecto na popisu ovlaštenih laboratorija Republike Hrvatske, ali nisu se izjasnili je li Inspecto imao potrebna ovlaštenja za te pesticide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AUDIOSNIMKE: 'Mi smo prodavali voće i povrće Severu, varao je i kupce s karcinomom!'

Na daljnja pitanja novinara Telegrama o tome, rekli su da imaju potvrdu Hrvatske akreditcijske agencije da je Inspecto mogao "sklapati poslove" s nadzornim tijelima, iako još nije dobio potrebne akreditacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u dopisu ravnatelja te agencije, koji su novinari Telegrama nekoliko sati nakon konferencije poslali svim redakcijama, stoji da se akreditiranim može nazivati samo laboratorij koji je dobio službenu potvrdu i javnu objavu o akreditaciji, što Inspecto nije imao u trenutku dok je obavljao analizu jabuka Eko Severa.

Nakon što je upitan o iskazima pokajnika koji su potvrdili da su godinama potajno prodavali voće i povrće Eko Severu, vlasnik Mario Sever je odgovorio: "Ne poznajem te ljude", nakon čega je konferencija završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo