EK PREDLOŽILA IZLAZAK HRVATSKE IZ POSTUPKA PREKOMJERNOG DEFICITA: / Pao je proračunski deficit i javni dug...

Image
Foto: Thinkstock, moodboard

Europska je komisija predložila Vijeću EU izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficira. Taj prijedlog Komisije dolazi na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju.

22.5.2017.
12:32
Thinkstock, moodboard
VOYO logo

Preporuka je objavljena u okviru proljetnog paketa Europskog semestra. U tom su okviru objavljene i ekonomske preporuke za svaku zemlju članicu EU, a na temelju ocjene nacionalnih programa reformi i programa stabilnost za zemlje eurozone, odnosno programa konvergencije za zemlje koje nemaju zajedničku valutu, piše HRT.

Podsjetimo, prošle je godine Komisija zabilježila pad proračunskog deficita i javnog duga u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je još od siječnja 2014. u postupku prekomjernog deficita. te je godine Vijeće EU uvjetovalo da se proračunski deficit do kraja 2016. smanji na 2,7 posto. U odnosu na 2015., prošle je godine Hrvatska smanjila proračunski deficit s 3,4 posto na 0,8 posto BDP-a, javlja HRT. Uz to je i pao javni dug, i to na 84,2 posto BDP-a, što znači da je pao za 2,5 postotnih bodova.

Zbog utjecaja porezne reforme, hrvatski bi se deficit ove godine mogao povećati na 1,1 posto BDP-a, stoji u proljetnoj ekonomskoj prognozi Europske komisije, no on bi već iduće godine trebao pasti na 0,9 posto. Kada je riječ pak o javnom dugu, on bi ove godine trebao pasti s 84,2 posto na 81,9 posto, a iduće bi godine mogao pasti na 79,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo