OSJETILI NOVČANICI / Objavljeni najnoviji podaci o inflaciji. Ministar Primorac objasnio zašto su cijene toliko rasle

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

DZS je objavio procjenu indeksa potrošačkih cijena prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na veljači ove godine porasla za 0,9 posto

3.4.2024.
11:44
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Primorac objasnio zašto imamo najveću stopu inflacije

13.50 - Ministar financija Marko Primorac dao je izjavu za medije o najnovijim vijestima o stopi inflacije. Hrvatska je i u ožujku bila na vrhu eurozone po rastu potrošačkih cijena dok je inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute ponovo blago oslabila, uz marginalni pad cijena hrane, prvi puta u gotovo tri godine, pokazali su u srijedu izračuni europskog statističkog ureda.

"Najniža je stopa inflacije zabilježena od listopada 2021.", istaknuo je Marko Primorac i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veseli što je de facto od studenog 2022. bilježimo trend smanjivanja stope inflacije, uz izuzetka u kolovozu zbog turističke sezone. Bilo bi bolje da je niža i da se približava onoj kojoj težimo – dva posto. Što se tiče stope u ožujku, više je razloga za to. Jedan od važnijih razloga je povećanje cijena usluga od 6,6 posto zbog turističke sezone, tj. dobre predsezone. Prema podacima u prvom kvartalu bilježimo porast noćenja od 15 posto, a tome je pridonijelo uskršnje vrijeme i rezervacija već u ožujku."

Odgovarajući na pitanje o usporedbama s drugim zemljama rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objasnit ću vam, to je vrlo racionalno i logično. Druge države članice EU-a bez eura imaju i veće stope inflacije. Mi smo članica Eurozone s najvećim gospodarskim rastom. Što je veći gospodarski rast, to utječe na inflatorna kretanja. Inflacija je tek nešto veća. U Austriji je inflacija na razini 4,2, a u Hrvatskoj 4,9. Imamo tek nešto veću stopu inflacije, ali puno veći gospodarski rast. Rast je bio potaknut potrošnjom kućanstava i većim investicijama, a time je rasla potražnja za dobrima i samim time su rasle i cijene. Što se tiče politika Vlade, inflacija kao takva je u domeni monetarne politike, no fiskalna politika može biti odgovorna da dodatno ne podrgijava inflaciju."

Objavljeni najnoviji podaci o inflaciji

11.44 - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u ožujku je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je ista kao i u veljači, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DZS je objavio procjenu indeksa potrošačkih cijena prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na veljači ove godine porasla za 0,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Usluge iznosi 6,6 posto, za Hranu, piće i duhan 4,7 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a za Energiju 1,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, Usluge, za 0,4 posto, Hrana, piće i duhan, za 0,3 posto, te Energija, za 0,2 posto.

"Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2024. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. travnja 2024.", zaključuju iz DZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurostat je objavio da je inflacija u Hrvatskoj iznosila 4,9 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa u eurozoni prema indeksu HICP.

POGLEDAJTE VIDEO: Građani šokirani cijenama: 'Janjetina po 17 eura, pa jel' to normalno?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo