Dvorac prodali za 4 mil. kuna, pa ga kupili za 17,5

Dok su porezni obveznici na iločkom dvorcu Odescalchi izgubili čak 13,6 milijuna kuna, jedna privatna tvrtka na njemu je toliko zaradila.

11.4.2011.
11:59
VOYO logo

Porezni obveznici su na iločkom dvorcu Odescalchi nepotrebno izgubili 13,6 milijuna kuna. Naime, država je dio tog dvorca 2005. za 3,9 milijuna kuna prodala Iločkim podrumima, u vlasništvu zagrebačkog Rotoprometa, da bi ga tri godine nakon toga od istog tog privatnika kupila za 17,5 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Dvorac je trebalo obnoviti u projektu "Ilok-Vukovar-Vučedol", no još uvijek je nejasno zašto to nije učinjeno prije prodaje. Bivši ministar kulture Božo Biškupić tvrdi kako njegovo ministarstvo nije imalo nikakve veze s određivanjem cijene dvorca, te da je sve odradio Središnji državni ured za upravljanje imovinom, tada na čelu s Jozom Saračem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odluku o ponovnoj kupnji dijela dvorca donijela je Vlada, kojoj je tada na čelu bio Ivo Sanader.

"Bila je silna žurba da Vlada kupi njihov dio dvorca. Tražili su da hitno napravimo procjenu vrijednosti donje etaže dvorca i još nekoliko prostorija u vlasništvu Iločkih podruma", izjavila je osoba koja je sudjelovala u tom poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenu za kupnju nekretnine obavila je tvrtka Cenzor MS proslijedivši Gradu Iloku cijenu od 7,3 milijuna kuna. Kada je Grad tu procjenu poslao Ministarstvu kulture, piše Jutarnji list, odande im je, navodno, poručeno da je to smiješan iznos te da ga povećaju na 15 milijuna kuna. Cenzor MS nije pristao lažirati podatke, no posao je u svoje ruke uzela Porezna uprava, koja je u samo nekoliko sati, navodno, cijenu podigla na čak 17 milijuna kuna.

"Kad smo im to poslali, ponovno su zvali iz Ministarstva kulture. Rekli su da ih vlasnik Iločkih podruma ucjenjuje i da sada traži 20 milijuna kuna, no da bi bili voljni svoj dio dvorca prodati i za 17,5 milijuna kuna. Naloženo nam je da se napravi nova procjena, na taj iznos, pa je za nekoliko sati tako i napravljeno. Sve je objašnjeno velikom hitnošću", ustvrdila je Jutarnjem osoba upućena u detalje te operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovljeni dvorac otvorila je premijerka Jadranka Kosor u veljači ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo