analiza dosadašnjeg rada / Dvije godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović: na što je predsjednica potrošila naših 80 milijuna kuna?

Kolinda Grabar Kitarović i njezin predsjednički Ured u dvije godine su potrošili nešto više od 80 milijuna kuna. Najviše na plaće zaposlenih i putovanja. Kakva je korist od tih zaposlenih i tih putovanja?

15.2.2017.
22:33
VOYO logo

Prije točno dvije godine gledali smo spektakularnu inauguracijsku predstavu.

Nova predsjednica u prekrasnoj haljini, sa suzom u oku, razdragani građani - i zanimljivi gosti u prvim redovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana", rekla je tada na svečanosti Kolinda Grabar Kitarović. 

Velika obećanja nije ispunila: sjednicu vlade nikad nije sazvala, da je lupila šakom o stol nitko se ne sjeća, a nije ni preselila u Visoku, iako do danas plan o selidbi nije zaboravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ni smanjila budžet ureda predsjednice koji je 40 milijuna na godinu. Za usporedbu - Borut Pahor godišnje troši 17 milijuna. 

"Ako uspoređujemo vrijednost za novac - Pahor poziva Putina i Trumpa u Ljubljanu, dok se Kolinda susreće s Vučićem, da bi onda tjedan dana nakon toga krenuli u fajt. Ali treba bit fer, nasljedila je ured... i nije napravila rezove", analizira Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, srdačno se susrela sa Aleksandrom Vučićem, primila tri poljupca od Tomislava Nikolića - ali odnosi sa Srbijom vrlo su napeti. Nije pomogla afera Čokolinda. 

Ugostila je Joea Bidena, turskog predsjednika Erdogana, otputovala kod Angele Merkel, britanske kraljice i nekome u misteriozan posjet Washingtonu. Što je to obavila za 73.000 kuna još uvijek ne znamo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlošija joj je strana ta komunikacija zbog kojeg se događaju ti gafovi, da izjava na Facebooku nije službena, navijače naziva 'orjunašima', famozna 'čokolinda'. Kompetentna je, sposobna, šarmantna, može svakog zavesti u razgovoru i onda se spotakne u komunikaciji", dodaje Macan. 

Dvije godine svoje nasljednice koja ga je pobijedila za sitnih 32.000 glasova - Ivo Josipović ne želi ocijeniti. Niti govoriti o njezinim gafovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pustimo gafove, vidim da se mediji kače - mislim da je najvažniji problem da gospođa predsjednica nije imala nijednu ozbiljnu inicijativu", ocjenjuje Josipović.

Predložila je primjerice devalvaciju kune koja nije dobro prihvaćena. Ali kao predsjednica i može samo inicirati, predlagati i sugerirati. Pitanje je onda treba li trošiti 80 milijuna kuna na izbore - ili možemo kao Njemačka, ili Italija predsjednika jednostavno izabrati u parlamentu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu podržavam predsjdnicu, mislim da bi bila ogromna podrška da se predsjednik ili predsjednica biraju u parlamentu, to je onda kriptodemokracija u kojoj je premijer bog", kaže Josipović

Premijer je sada popularniji od predsjednice - a zanimljivo je da nakon dvije godine mandata Grabar-Kitarović ima manju potporu nego što je imao Josipović. Krešo Macan joj nakon svega daje daje čvrstu trojku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na vanjskoj politici predstavlja nas suvereno, na svjetskoj razini, u Americi je rock zvijezda, predsjednica na koju možemo biti ponosni. U šatoru je kao doma." 

Da se voli zavući u šator i obući u uniformu - pokazala je u brojnim prilikama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije godine učinila je nešto što nije nijedan predsjednik. Kamo god krenula - promovira hrvatski dizajn. 

A za rezultate na nekim drugim poljima - ostale su joj još 3 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolindin slovenski kolega Borut Pahor troši svega 17 milijuna kuna godišnje, ali je za te pare Sloveniji donio prestižno mjesto na geopolitičkoj karti. Na Brdo kod Kranja doveo je Vladimira Putina, a sada pokušava spojiti Putina i Donalda Trumpa. U međuvremnu Kolinda je uspjela dobiti cvijeće od Aleksandra Vučića i tri poljupca od Tome Nikolića - ali ni to nije malo. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo