DVADESETAK UDRUGA ŽELI ZABRANU USTAŠKIH OBILJEŽJA: / 'Trebamo se odnositi prema tome kao što se Njemačka odnosi prema simbolima nacizma'

Image

Antifašistička liga i dvadesetak udruga civilnog društva zatražile su pokretanje saborske procedure donošenja zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja,

27.1.2021.
14:27
VOYO logo

Antifašistička liga i dvadesetak udruga civilnog društva zatražile su u srijedu da što prije počne saborska procedura donošenja zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora i veličanja ustaških zločinaca.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, udruge su zatražile i da Ministarstvo branitelja prestane financirati Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, za koje kažu da "niječe ustaške zločine", a od Skupštine Grada Zagreba da se na spomeniku žrtvama koji se upravo gradi u središtu Zagreba, istakne natpis: "Žrtvama nacističkog i ustaškog režima. 1941. – 1945.“, na latinici, ćirilici, te na romskom i hebrejskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju i poboljšanje nastave o holokaustu u školama, a od Vlade financiranje organiziranih školskih posjeta Spomen području Jasenovac. Od Hrvatske televizije, pak, traže da što prije prikaže dokumentarnu seriju "Nezavisna Država Hrvatska" scenarista Hrvoja Klasića i redatelja Miljenka Bukovčana. Od Državnog odvjetništva udruge su zatražile “djelotvorno postupanje prema kaznenim prijavama”, kakva je ona Antifašističke lige iz 2016. protiv Jakova Sedlara, redatelja dokumentarnog filma "Jasenovac-istina", zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Image
DANAS JE MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: /

Najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva

Image
DANAS JE MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: /

Najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva

Inicijativa Židovske općine Zagreb

Zahtjeve je pročitao predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na skup održanom na Trgu žrtava fašizma, svega nekoliko dana nakon što je Židovska općina Zagreb inicirala početak rasprave o prijedlogu zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisalo ih je dvadesetak udruga civilnog društva iz cijele Hrvatske, a među potpisnicima su i Srpsko narodno vijeće, Documenta te Zagreb Pride.

Govoreći o odnosu države prema ustaškim obilježjima, Pusić je rekao da mu nisu poznati slučajevi procesuiranja ili prekršajnog gonjenja zbog ispisivanja ustaških obilježja i grafita ili izvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni", te podsjetio da je pjevač Marko Perković Thompson, zbog uzvikivanja u javnosti tog pozdrava, oslobođen optužbe. "Smatramo da bi se Hrvatska trebala odnositi prema tom pozdravu kao što se Njemačka odnosi prema simbolima nacističke vladavine", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država kao dvostruka ličnost

Ustvrdio je i da se hrvatska država danas ponaša kao dvostruka ličnost, s jedne strane se hvali antifašističkom prošlošću i koristi je predstavljajući se vani, a kod kuće donose odluku "da se ustaški pozdrav može upotrijebiti u nekim iznimnim slučajevima". "I onda se pokaže da su gotovo svi slučajevi gdje se on pojavi iznimni i da policija ne može reagirati niti bilo što poduzeti", istaknuo je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo