DUNJA MAZZOCCO DRVAR OTKRILA KAKVO ĆE BITI LJETO U HRVATSKOJ: / 'Nećemo govoriti o toplini, nego o - vrućini...'

Image

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar je otkrila kako je zrak u vrijeme restriktivnih mjera u Splitu čišći za 54 posto, u Zagrebu za 60 do 80 posto, a u Rijeci za nevjerojatnih 87 posto

6.5.2020.
8:03
VOYO logo

Prvi je utorak u svibnju svake godine posvećen oboljelima od astme, kojih u Hrvatskoj ima oko 250.000. Dosadašnja istraživanja nisu pokazala da su astmatičari skloniji zarazi koronavirusom, no on je na njih ipak utjecao. Stroge epidemiološke mjere, izolacija i obustava prometa i industrije ostavile su traga na kakvoću zraka.

"Možemo vrlo jednostavno reći - pandemija je jako očistila zrak. Vidjeli smo već satelitske snimke koje pokazuju zagađenje Kine, kako je u najnaseljenijem dijelu Kine pala koncentracija dušikova dioksida i to već na prijelazu iz siječnja u veljaču. I u Europi se isto tako dobro vidi smanjenje zagađenja, ono je naravno došlo nešto kasnije i lijepo se poklapa s dolaskom epidemije na naš kontinent. Najbolje se to vidi u okolici Madrida i u industrijskom dijelu Italije", rekla je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAD SE PRIRODA POBRINE... NASA objavila nevjerojatne snimke: /

Pogledajte posljedice nakon samo 14 dana epidemije koronavirusa

Image
KAD SE PRIRODA POBRINE... NASA objavila nevjerojatne snimke: /

Pogledajte posljedice nakon samo 14 dana epidemije koronavirusa

Smanjenje prometa

Dušikov dioksid je plin koji u najvećoj mjeri nastaje izgaranjem fosilnih goriva, a nešto manje od 20 posto dolazi od industrije. Kako u Hrvatskoj industrija i nije previše razvijena, smanjenje zagađenja rezultat je smanjenja prometa.

"Podaci iz Europe pokazuju da je koncentracija tog zagađivača u Portugalu i Španjolskoj pala za više od 50 posto, a u Francuskoj i Italiji za više od 40 posto. Mi smo usporedili podatke iz Hrvatske za ožujak i travanj ove godine s prošlom godinom. U Splitu je zrak čišći za čak 54 posto, u Rijeci za 87 posto! U Zagrebu je to između 60 i 80 posto, ovisi o postajama. Nakon lockdowna 19. ožujka koncentracije naglo padaju osjetno niže te se zadržavaju", rekla je Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako je u Hrvatskoj zabilježen pad zagađenja lebdećim česticama. No, s obzirom na nedavnu situaciju sa zagađenjem pustinjskim pijeskom iz Azije, teško je odrediti koliko je pad takvog zagađenja povezan s pandemijom.

Suša pogoduje virusu

Mnogi zazivaju toplije vrijeme kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, pa je meteorologinja progovorila i o vremenu u sljedećih nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo smo jedva dočekali ovaj topli dio godine u kojem smo računali da će ipak širenje biti nešto manje i sada imamo te nešto više temperature. Sezonske prognoze upućuju na nastavak topline i u sljedeća tri mjeseca. Uskoro nećemo govoriti o toplini, nego o vrućini. Prilično je izgledno da će se takav scenarij dogoditi u istočnim i jugoistočnim dijelovima Europe, a izgledno je da se i nastavlja suša, što odgovara virusu, a da ne govorim kako utječe na poljoprivredu", zaključila je Mazzocco Drvar.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo