ZASADA BEZ IZVANREDNIH MJERA / Dunav 'natapa' Budimpeštu, a vrhunac vodenog vala uskoro se očekuje u Hrvatskoj

Image
Foto: Profimedia

Prema sadašnjim prognozama, ne očekuje se proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava, koje se na području Batine proglašavaju kod vodostaja od 650 centimetara

30.12.2023.
15:28
Profimedia
VOYO logo

Vrhunac vodenog vala na Dunavu u Hrvatskoj se očekuje tijekom nedjelje, za sada nema ugroze za stanovništvo, a procjenjuje se da neće biti potrebe za proglašavanjem izvanrednih mjera obrane od poplava, doznaje se u subotu u osječkom vodno-gospodarskom odjelu (VGO) Hrvatskih voda.

Image
Foto: Profimedia

Vodostaj Dunava je pod kontrolom. Dionice, za koje je mjerodavan vodomjer Batina u Baranji, u redovnoj su obrani od poplava, redovito se obilaze i pregledavaju pa za sada nema nikakvih problema, rekao je Hini zamjenik direktora osječkog VGO-a Hrvatskih voda Mario Spajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Ističe kako je vrhunac vodnog vala trenutno na području Baje u Mađarskoj, oko 50 kilometara uzvodno od granice s Hrvatskom, a očekuje se da će u Hrvatsku ući tijekom nedjelje, popodne ili predvečer.

Image
Foto: Profimedia

Za sada nema ugroze za stanovništvo

Prema sadašnjim prognozama, ne očekuje se proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava, koje se na području Batine proglašavaju kod vodostaja od 650 centimetara. Prve prognoze pokazivale su da bi to bilo moguće, ali razvoj situacije je takav da, po svemu sudeći, do toga neće doći, kaže Spajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Proifmedia

Po podacima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Batine u 13 sati bio je 623 centimetra, procjenjuje se da će još nešto rasti, ali po ne toliko da bi trebalo proglašavati izvanredne mjere obrane od poplava.

Image
Foto: Profimedia

U Hrvatskim vodama napominju kako za sada nema ugroze za stanovništvo, voda je došla jedino do vikend naselja Zeleni otok kod Batine, što je uobičajeno kod ovakvog vodostaja jer se nalazi u nebranjenom poplavnom području, pa su vlasnici vikendica već sklonili stvari na više katove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U 2024. s južinom: Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme, a evo što očekivati ako planirate doček na otvorenom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo