Ni stipendije ih ne mogu privući u deficitarna zanimanja

7.12.2012.
6:55
VOYO logo

Pročelnik područne službe Zavoda za zapošljavanje Dubrovnik Dasen Jasprica kaže kako su hotelijeri i ugostitelji iz Dubrovačko-neretvanske županije iz sezone u sezonu prisiljeni posezati za kadrovima iz kontinentalnog dijela Hrvatske jer na evidenciji jednostavno nema dovoljno konobara, spremačica, kuhara i srodnog osoblja.

Časno zanimanje

Kad je riječ o konobarima, smanjenom interesu kod učenika svakako pridonosi predrasuda prema kojoj se "svatko može baviti konobarenjem". Kako bi se takva percepcija promijenila, Zavod s Hrvatskom obrtničkom komorom već godinama provodi program promidžbe deficitarnih zanimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilazimo osnovne škole diljem županije, gdje učenicima 7. i 8. razreda i njihovim roditeljima objašnjavamo kako je konobar časno zanimanje od kojega dobro može živjeti cijela obitelj", kaže Dasen Jasprica za Slobodnu Dalmaciju.

Prepreka je stručni ispit

Kad je riječ o medicinskim sestrama i tehničarima kojih u Hrvatskoj prema podacima granskog sindikata trenutačno nedostaje čak 12 tisuća, pročelnik Jasprica objašnjava kako je prepreka pri zapošljavanju polaganje stručnog ispita kao preduvjeta za rad u zdravstvenim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, ovaj profil zaposlenih nema mogućnost uključivanja u redovite programe Zavoda za zapošljavanje, što je također otegotna okolnost. Na web stranici Medicinske škole u Dubrovniku stoji kako je u prve razrede upisano 53 učenika, od kojih 26 u smjer zdravstveno-laboratorijski tehničar, a 27 u smjer medicinske sestre/tehničara opće njege.

Stipendije od 320 do 640 kuna

Programom stipendiranja dubrovačka je Gradska uprava za učenike s područja grada Dubrovnika predvidjela mjesečnu stipendiju u visini 320 kuna, a za srednjoškolce nastanjene izvan grada dvostruko više, 640 kuna. Studentska stipendija za korisnike koji žive u Dubrovniku iznosi 600 kuna, dok za one izvan Grada 1.200 kuna. Na natječaj za učeničke stipendije u deficitarnim zanimanjima prijavili su se klesar i kuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo