DUBROVČANI PITAJU: / Zašto se zaraženi koronavirusom opet ne testiraju da se vidi jesu li ozdravili? Imamo odgovor

Image

Umjesto testiranja, zaraženima se određuje samoizolacija pa se Dubrovčani pitaju zašto se ne testiraju i uži članovi obitelji zaraženih koji nisu razvili simptome

3.4.2020.
14:54
VOYO logo

Čitatelji Dubrovačkog dnevnika puni su pitanja u vezi testiranja kada je u pitanju koronavirus pa svakodnevno upućuju svoja pitanja. Ono što ih itekako žulja jest činjenica da se ponovno ne testiraju osobe koje su bile pozitivne na Covid-19 kako bi se provjerilo jesu li ozdravile. Podsjećaju da je bilo najavljeno da će se testirati dvaput u 48 sati.

Umjesto testiranja, zaraženima se određuje samoizolacija pa se Dubrovčani pitaju zašto se ne testiraju i uži članovi obitelji zaraženih koji nisu razvili simptome. Isto tako, zanima ih zašto se ne testiraju i sve ostale osobe koje su imale kontakt s oboljelima od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVAT OPISAO CIJELU PROCEDURU TESTIRANJA NA KORONAVIRUS: /

Otkad su došli po njega pa kroz sva vađenja krvi, briseve...

Image
HRVAT OPISAO CIJELU PROCEDURU TESTIRANJA NA KORONAVIRUS: /

Otkad su došli po njega pa kroz sva vađenja krvi, briseve...

Odgovor leži u procedurama

Dr. Mato Lakić, ravnatelj dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo kazao je za Dubrovački dnevnik da se razlog krije u procedurama prilikom testiranja. Razlog su zapravo smjernice koje Stožer Dubrovačko-neretvanske županije dobiva od Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Image

02.04.2020., Osijek - U KBC Osijek ''drive in'' testiranje na koronavirus nije novost. Prvog testiranog imali sui jos 01.02.2020. godine i na neki nacin su pioniri ovakve vrste testiranja. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Liječnik navodi da oboljeli od koronavirusa neće ponovno biti testirani kako bi se utvrdilo da više nisu pozitivni. Njima će biti određena samoizolacija u trajanju od 28 dana, poslije čega nisu zarazni. Istaknuo je kako se i članovi obitelji zaraženih osoba uglavnom testiraju poslije pojave prvih simptona s obzirom na to da test može pokazati kako nisu pozitivni na virus. Ističe da se nekoliko sati ili dana nakon toga može dogoditi da test bude pozitivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda procedura?

Procedura uzimanja uzoraka u Dubrovniku izgleda ovako: uzimaju se uzorci u vidu briseva nosa koji se onda zapakiraju i šalju u Zagreb. Odgovor na pitanje zašto se ponovno ne testiraju osobe koje su bile pozitivne i njihovi ukućani bez simptoma krije se kod viših instanci, dakle Nacionalnog stožera koji daje preporuke županijskim stožerima, piše Dubrovački dnevnik. Dakle Županijski stožer u Dubrovniku ne može imati puno utjecaja na to.

Image

Milan - Buffer and blood test - Spread of the Coronavirus n-CoV pandemic 2019 - France, Spain, Italy, Europe and America affected by the epidemic

Pictured: GV,General View, Image: 507547978, License: Rights-managed, Restrictions: -ALLCOUNTRY, Model Release: no, Credit line: Rich / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Osim toga, testovi za Covid-19 su skupi, a k tome i nedostaju i potrebni su u dosta krajeva svijeta. Ministar zdravstva Vili Beroš već je spominjao reagense na testiranje koji su važni za cijelu priču. Tu se radi o kemikalijama koje se ne mogu proizvoditi na jednostavan i jeftin način. Tih reagensa nema dovoljno i skupi su, pa dosta zemalja pogođenih epidemijom, među kojima je i Hrvatska, korištenje takvih testova svode na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća testiranja provode se u zemljama koje za to imaju novca. U njih spadaju Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur itd.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo