'SEIZMIČKI JE AKTIVAN' / Jug Hrvatske je ugrožen, stručnjakinja: 'Možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nadam se da ste svjesni što se događa ispod zemlje'

Image

'Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti', rekla je Ivana Herceg Bulić

3.5.2022.
13:05
VOYO logo

Izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić govorila je za HRT o seizmičkoj i klimatskoj ugroženosti dubrovačkog područja kao velikim prijetnjama, kako drugim gradovima, tako i Dubrovniku. Naime, jug Hrvatske i grad Dubrovnik među seizmički su najaktivnijim područjima u ovom dijelu Europe te se svakih tridesetak godina dogodi se jedan veći ili veliki potres.

"Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje. Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu", rekla je Herceg Bulić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVO PODRHTAVANJE /

Potres u Hercegovini magnitude 3,6 po Richteru osjetio se u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Image
NOVO PODRHTAVANJE /

Potres u Hercegovini magnitude 3,6 po Richteru osjetio se u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Ugroženo područje

Napomenula je da istraživanja pokazuju da je područje Dubrovnika iznimno seizmološki aktivno.

"Upravo je zbog toga ovo područje ugroženo i znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja. Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote", otkrila je Herceg Bulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost klimatskih promjena

Herceg Bulić je upozorila da su klimatske promjene također opasnost za Hrvatsku i Dubrovnik, koji je važno kulturno i turističko središte Hrvatske.

"Upravo zbog toga zatopljenje može uvelike otežati život građanima i turistima koji ga posjećuju. Zatopljenje i povećano zagađenje mora može značajno ugroziti ekosustave koji u njemu obitavaju. Procesi u atmosferi mogu nanijeti veliku štetu prirodnim usjevima, a isto tako i građevinama", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je moguće napraviti?

Na pitanje što mogu učiniti lokalna vlast i lokalno stanovništvo kako bi se zaštitili od ovakvih događaja u budućnosti, Herceg Bulić je rekla da treba voditi računa da se što manje zagađuje okoliš i spriječiti masovnu gradnju koja uništava našu obalu i pridonosi onečišćenju mora.

"Treba podizati svijest građana da prepoznaju koja su važna pitanja koja će oni postaviti svojoj vlasti, na koji način se može zbrinuti okoliš u kojem žive. Građani pridonose i vlastitim ponašanjem, ali važno je i da inzistiramo da nam se ponude znanstveno utemeljena rješenja i preporuke koje će omogućiti da što manje utječemo na okoliš i prilagodimo se klimatskim promjenama koje možemo očekivati", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo