Ususret sezoni / Dubrovački turizam opterećen novim porezima, iznajmljivači se bune, gradonačelnik tvrdi da su povoljni

Grad će već ove godine od na paušalu zaraditi 12 milijuna kuna. Iduće 17

10.3.2019.
16:05
VOYO logo

Dubrovnik bi do sljedeće godine trebao uvesti taksu za putnike s kruzera. Euro po putniku gradu bi trebao osigurati milijunska godišnja sredstva kojima će se održavati gradske ceste. 

No to je budućnost, a već od ove godine gradska blagajna može računati na nove izvore prihoda. Dubrovnik je jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je znatno povećala paušalni porez privatnim iznajmljivačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji pod Srđem imaju apartmane, u 2019. će po krevetu, gradu platiti 750 kuna. 

"Zašto uvijek plaćamo najveće poreze, najveće prireze, sve što plaćamo ovoj državi , plaća Dubrovnik najviše, ne slažem se s tim", kaže Nikola Nikić iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad pričamo o povećanju paušala svi ćemo reć nije veliko ali kad zbrojimo sve vidimo da su iznajmljivači paušalci vrlo blizu sustavu PDV-a", rekao je Nino Dubretić, vlasnik turističke agencije.

Država je gradovima prepustila određivanje paušala koji može biti maksimalno 1500 kuna po krevetu. Taj maksimalac gradonačelink planira uvesti svima unutar zidina već iduće godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porez takve vrste je najpovoljniji u Republici Hrvatskoj. Ni na lijekove nije toliko nizak koliko je porez na ovakvu vrstu turističke usluge", rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

"Nema sobe ispod 170 eura dok je na Pilama 70, 80 i apartman možete dobiti u 8. mjesecu za dvije osobe i mislim da u gradu u svakom slučaju cijena mora biti veća", kaže privatni iznajmljivač Eno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad će već ove godine od na paušalu zaraditi 12 milijuna kuna. Iduće 17. 

"Nije sporno koliko će bit samo je pitanje đe će se taj novac utrošiti, da se ne bi ponovo utrošio u nešto što nema nikakve veze sa turizmom", rekao je Srđan iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik poručuje novac će se trošiti u gradsku infrastrukturu. No sa vraćanjem novca u dubrovački turizam postoji još jedna kvaka.

"Dosta vanjskih investitora kupuje apartmane u starome gradu, a taj paušalni porez, možda griješim, ali mislim da ne plaćaju tamo gdje su prijavljeni", tvrdi Nino Dubretić, vlasnik turističke agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi značilo kako vlasnik apartmana unutar dubrovačkih zidina, koji je prijavljen u Zagrebu, 1500 kuna po krevetu platit će gradu Zagrebu, a ne Dubrovniku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo