DUBROVAČKI BISKUP O ZAHTJEVU ZA REVIZIJOM VATIKANSKIH UGOVORA: / 'Katolička crkva ne bi mogla funkcionirati bez financiranja'

Image
Foto: izvor: HRT

'Što se tiče Katoličke crkve ona i dalje ima potrebu za tim da se osiguraju materijalni uvjeti za njeno djelovanje jer iskreno priznam da bez tih sredstava ne bi mogla funkcionirati',

7.2.2019.
8:37
izvor: HRT
VOYO logo

Vatikanski ugovori mogu se revidirati jer sadrže odredbu prema kojoj se može pristupiti njihovoj promjeni ako jedna od strana (Republika Hrvatska ili Sveta Stolica) bude smatrala da su se bitno promijenile prilike iz vremena kada su sklopljeni. Rekao je to, gostujući u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u dubrovački biskup Mate Uznić.

On je također ustvrdio da Katolička crkva u Republici Hrvatskoj ne bi mogla funkcionirati bez financiranja države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLAS TRAŽI REVIZIJU VATIKANSKIH UGOVORA: /

'Država se bori sa Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u škole'

Image
GLAS TRAŽI REVIZIJU VATIKANSKIH UGOVORA: /

'Država se bori sa Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi reda u škole'

U Jugoslaviji su financijski pomagale crkve iz drugih država

"Razlog zbog kojih je on potpisan prema toj preambuli, bili su materijalni uvjeti za pastoralno djelovanje Katoličke crkve. S druge strane, bila je tu uloga Katoličke crkve u odgojnoj, kulturnoj i karitativnoj djelatnosti. Ako se smatra da Katolička crkva više nema tu ulogu u društvu onda naravno da su se promijenile za Republiku Hrvatsku okolnosti i bilo bi u redu da RH krene prema promjeni tih ugovora. No što se tiče Katoličke crkve ona i dalje ima potrebu za tim da se osiguraju materijalni uvjeti za njeno djelovanje jer iskreno priznam da bez tih sredstava Katolička crkva u RH ne bi mogla funkcionirati", kazao je dubrovački biskup pripomenuvši da je Katolička crkva u bivšem sustavu za vrijeme Jugoslavije, uspijevala funkcionirati zahvaljujući pomoći crkvi iz drugih zemalja, ponajviše iz Njemačke.

"Ja sam za Katoličku crkvu u RH koja će moći sama ispunjavati svoje obveze i pomagati drugima. Mi sada nažalost nismo na toj razini", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beus Richembergh: Uvjeti su danas drugačiji

Inače, zahtjev za revizijom četiri ugovora sa Svetom Stolicom prošle godine u travnju zatražili su klubovi GLAS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru. Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh, kazao je u sinoćnjem HRT-ovom Otvorenom da su uvjeti danas drugačiji nego što su bili u vrijeme sklapanja Vatikanskih ugovora.

"Hrvatska je bila geopolitički u drugoj situaciji. Još je trajala mirna reintegracija, nismo kontrolirali cijeli svoj teritorij, a nismo bili niti članovi nijedne međunarodne organizacije. U tom trenutku potpora Svete Stolice bila je iznimno važna. Međutim, u međuvremenu smo Katoličkoj crkvi isplatili oko 15 milijuna kuna. Vraćen je i veliki dio imovine. Sada je sasvim druga početna pozicija", kazao je Beus Richembergh dodavši kako je iznos od oko milijardu kuna godišnje barem triput veći od realnih mogućnosti države koja ima velike socijalne probleme, kao i one u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On također smatra da je potrebno revidirati i postojeći model vjeronauka, ali i rješiti pravno nejednakost jer kada se protiv svećenika pokreće kazneni postupak, tada se najprije mora obavijestiti njihov biskup. To je, kaže Beus Richembergh, zaštitni mehanizam kakav nije omogućen ostalim građanima.

Klisović: Osigurati financiranje, ali da ne bude previše

HDZ-ovac Željko Reiner ne smatra da je potrebno revidirati ugovore sa Svetom Stolicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nisu Vatikanski ugovori, to su ugovori sa Svetom Stolicom, a ne s drugom državom", kazao je istaknuvši da se stoga ne može koristiti institut reciprociteta kao u slučajevima ugovora među državama.

Na to mu je Beus Richembergh uzvratio kazavši da se ne radi o reciprocitetu već o stanovitom balansu obveza. "Katolička crkva po ovom sporazumu sa Svetom Stolicom apsolutno nema nikakve obveze. Biskupija biskupa Uzinića jedina u Hrvatskoj objavljuje financijska izvješća", dodao je zastupnik GLAS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Klisović (SDP) kazao je kako rješenja u tim ugovorima treba preispitati iz današnje perspektive te vidjeti jesu li najoptimalnija za današnju Hrvatsku.

"Razne europske države imaju razne modele. SDP ide za tim da se vide koji sve modeli postoje. Idemo osigurati financiranje Katoličkoj crkvi, ali na način da ne bude previše za hrvatski proračun, a da Crkva može normalno funkcionirati", kazao je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Crkvu se danas promatra kao nekog parazita'

Anto Mikić iz Hrvatskog katoličkog sveučilišta smatra da Crkva troši novac na isto na što ga je trošila i zadnjih 2000 godina - na održavanje svojih bogoštovnih objekata, na znanstvenu djelatnost, na materijalne potrebe svojih svećenika... Kao primjer je istaknuo da Hrvatsko katoličko sveučilište vjerojatno ne bi postojalo bez ugovora sa Svetom Stolicom.

"Na tom fakultetu studiraju studenti, hrvatski građani, čiji roditelji uplaćuju sve poreze i prireze. Njih je oko 1200. Ne studiraju teologiju, nego povijest, komunikologiju, sestrinstvo i druge stvari koje su potrebne ovome društvu. Upravo završavamo sveučilišnu knjižnicu koja će biti od koristi i drugih građanima. Nadam se da ćemo uskoro uspjeti napraviti i studentski dom", izjavio je Mikić dodavši da se Crkvu promatra kao nekog parazita, a financira se iz državnog proračuna isto kao i političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikić također smatra da je riječ o političkoj temi u kojoj se Amsterdamska koalicija pojavila kao konkurencija SDP-u, pa sada "i SDP pokušava uskočiti u taj vlak".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo